• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az antibiotikum okozta hasmenés

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Antibiotikumos kezelés mellékhatásaként a betegek közel egyharmadánál hasi görcs, hasmenés jelentkezik.

A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása mellett a betegek körülbelül 1/3-ában jelentkezik hasmenéssel, hasi görcsös fájdalommal, rossz közérzettel járó tünetcsoport, melyet orvosi nyelven antibiotikumhoz asszociált hasmenésnek nevezünk. Az antibiotikumok közül leggyakrabban a clindamycin, az ampicillin és a cephalosporin hatóanyagúak okozzák a hasmenést. A tünetek típusos esetben az antibiotikum adásának megkezdése után 4-9 nappal jelentkeznek.

A különböző baktériumok okozta betegségekre adott antibiotikumok hasznosak, hiszen a kórokozó elpusztításával gyógyulásunkat eredményezik. E gyógyszerek azonban az egészséges, normál bélflóra jótékony (védő) baktériumait is pusztítják, aminek több következménye is van. Egyrészt megváltozik bizonyos tápanyagok lebontása és felszívódása (szénhidrátok, rövidláncú zsírsavak, ásványi sók) és ez önmagában is hasmenést okozhat. Másrészt a normál bélflóra által biztosított védelem is csökken és így egy olyan baktérium (Clostridium difficile) tud elszaporodni a bélben, melynek toxinja (mérgező anyaga) a bélnyálkahártya károsodásához vezet. A tünetek kialakulása és súlyossága függ a gazdaszervezet védekezőképességétől és az aktuális baktériumtörzs agresszivitásától is. A legsúlyosabb esetekben a vastagbél kiterjedt, súlyos gyulladása alakul ki. Az esetek kisebb részében az antibiotikumok egyéb összetevői (vivőanyagok) okozta nyálkahártya izgalom vagy a hosszú ideig alkalmazott kezelés után felszaporodó gombák állnak a háttérben.
A terápia első lépése a tüneteket kiváltó antibiotikum elhagyása, melyre az esetek kb. 15-20%-ában megszűnnek a tünetek. Amennyiben a klinikai jelek továbbra is fennállnak feltétlenül forduljunk kezelőorvosunkhoz. Komoly tünetek esetén egy olyan gyógyszerre (újabb antibiotikumra) van szükség, mely a Clostridium difficile ellen hatékony (metronidazol).

Az utóbbi években az antibiotikum okozta hasmenés megelőzésében és kezelésében egyre inkább előtérbe kerülnek az ún. probiotikumok, melyek tulajdonképpen természetes jótékony, védő baktériumokat tartalmazó készítmények. Hatásukat a normál bélflóra visszaállítása és a káros baktériumok kiszorítása útján fejtik ki.

Legolvasottabb cikkeink