• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az elbutulás és a koleszterinszint összefüggenek

Egészségmagazin Forrás: www.pharmanews.eu

Egy vizsgálat tanulságai szerint aki a szívét védi, az hosszú távon az agyát is védi.

Az Alzheimer-betegség és a vaszkuláris (érrendszeri hátterű) elbutulás kialakulásának nagyobb a veszélye azoknál a személyeknél, akiknek negyvenes éveikben magasabb a koleszterinszintjük az optimálisnál – állapította meg egy, az Európai Unió által finanszírozott vizsgálat, amelyről a Pharmanews.eu honlap számol be. A kutatás egy része az EU Marie Curie kutatási programjának keretében zajlott, eredményeit a Dementia and Geriatric Cognitive Disorders című szaklapban publikálták.


A Kaiser Permanente amerikai kutatórészlege és a finn Kuopiói Egyetem 9844 ember több mint negyven év során felgyűlt adatait értékelte. Számításaik szerint annak, hogy valakinél időskorában kialakul az Alzheimer-kór, 66 százalékkal növelte meg a valószínűségét, ha az illető koleszterinszintje élete derekán legalább 240 milligramm/deciliter (mg/dl) volt.


Ennél alacsonyabb értékeket is veszélyesnek találtak: a 200-239 mg/dl közti értéknél a demencia kockázata 52 százalékkal nőtt. A vaszkuláris demencia az Alzheimer-betegség után az elbutulás második leggyakoribb formája, és az agyi vérkeringés zavaraival hozzák összefüggésbe.


A három koleszterin-szintet, amelynek alapulvételével a kockázati arányokat vizsgálták, a 2002-es amerikai kategorizálás alapján definiálták. Ezt a nómenklatúrát a washingtoni egészségügyi minisztérium szív-, tüdő- és vér-szakintézete adta ki, eszerint: a kívánatos érték a 200 mg/dl, határesetnek tekinthető a 200-239 mg/dl, és magas a 240 vagy ennél több mg/dl.


„Vizsgálataink azt mutatják, hogy azt az embert, akinek negyvenes éveiben akár csak mérsékelten is magas a koleszterin-szintje, évtizedekkel később feltétlenül nagyobb valószínűséggel fenyegeti az Alzheimer-betegség és a vaszkuláris demencia" – jelentette ki dr. Rachel Whitmer, a Kaiser Permanente kutatója, a folyóirat-beli publikáció fő szerzője. „Ez bizony nyugtalanító, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy közel 100 millió amerikainak magas, de legalábbis az optimálisnál magasabb a koleszterinszintje."
„A jó hír viszont az" – tette hozzá –,"hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is, ezt a korai kockázatot pedig lehet befolyásolni, illetve egészségesebb életmódra váltással, mérsékelni." […]

Ez volt az első kutatás, amelynek során megpróbálták felmérni a vaszkuláris demencia és a magas, vagy határeset-szintű koleszterinszint kapcsolatát, nem vizsgálták azonban a koleszterin és az elbutulás közti összefüggés természetét.
  kutatásban egyébként más tekintélyes intézmények szakemberei, így a stockholmi Karolinska Institutet és a bostoni orvosegyetem kutatói is közreműködtek.