• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az elhízás kezelése élethosszig tartó feladat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az elhízás jelentős egészségügyi probléma, 2015-re 2,3 milliárd túlsúlyos ember lesz a világon.

A MOMOT díj

Az elhízottak számát 700 millióra becsülik. Korábbi felmérések szerint Magyarországon a lakosság 40%-a túlsúlyos, 20%-a pedig elhízott. A drámai adatok különös aktualitást adnak a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) konferenciájának. A kétnapos rendezvény fővédnökségét Áder János köztársasági elnök vállalta.

A MOMOT X. Jubileumi Kongresszusának védnöke Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára, aki a rendezvényen sok egyéb között elmondta: az egészség megőrzéséhez óriási szükség van a mozgásra, amit nemcsak felnőttkorban kell rendszeres programmá tenni, hanem már a gyermekeket úgy kell nevelni, hogy mindennapjaik része legyen a naponkénti aktív torna. Miként hangsúlyozta, a kövér gyerekből valószínűleg túlsúlyos felnőtt lesz, tehát a prevenció elengedhetetlen.

Régen elképzelhetetlen volt a társadalmi méreteket öltő túlsúly, ma viszont úgy az egészségügy, mint más tárcák megoldandó problémájá vált – hangoztatta az államtitkár. Legyőzéséhez az egyes szakterületek közötti konszenzus szükséges – ezzel egyben Áder János gondolatait is tolmácsolta. Szólt továbbá a káros élelmiszerek mellőzésének fontosságáról, így a cukros üdítőitalok kerüléséről, melyek helyett a vízfogyasztást ajánlotta.

Dr. Cserhalmi Péter, az EMMI helyettes államtitkára is köszöntötte a kongresszus részvevőit. Elmondta, hogy az egészségügyi ágazat a lakosság egészségének mindössze 20-25 százalékáért felelős. Nem kerülhető meg az egyén felelőssége, vagyis az, hogy mindenki elsősorban saját sorsa kovácsa. Tehát, hiába az ágazatban meghozott különböző pozitív intézkedés, ha az emberek az egészségük megóvását másoktól várják, s nem önmaguktól. Mindenesetre „az ágazati összefogás sok helyen működik, ha nem így lenne, saját sírunkat ásnánk meg". Felidézte a legendás Manninger Jenő orvosprofesszorral való találkozását. A XX. századi magyar orvoslás emblematikus alakja, 90 esztendősen, az intenzív osztályon feküdt, haldoklott –  két nap múlva elhunyt – , de még azon merengett, hogy „nekem még maradnom kell, nekem még dolgom van." Igen, igen, mindenkinek dolga van, csak nem mindegy, azt milyen egészségben, életminőségben, fizikai és lelki állapotban teszi meg…

Dr. Török Krisztina, a GYEMSZI vezetője hozzászólásában a stresszmentes életmódot tartotta az egészségmegőrzésben a legfontosabb feladatnak.

A konferencián, az előző évek gyakorlatához hasonlóan, ezúttal is a hazai tudományos élet rangos képviselői tartanak előadást.

A MOMOT elnöke – Prof. Dr. Bedros Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója – egyedi kivitelezésű, exkluzív emléktárgyat adományoz azon szakembernek, szervezetnek, illetve vállalatnak, akik saját területükön kiemelkedő tevékenységet végeznek az egészség népszerűsítéséért, annak megőrzéséért, az egészségre nevelésért, illetve kimagasló tudományos eredményeket értek el az elhízás kezelésének, kutatásának terén.

Az „Egészséges Életért" nevű díjat évente egyszer a MOMOT kongresszus megnyitóján adják át. A díjról és a díjazottakról a www.momot.hu oldalon olvasható bővebb információ.

Prof. Dr. Bedros J. Róbert a Szent Imre Kórház, a PTE ÁOK Oktatókórháza főigazgatója, a rendezvény elnöke és Prof. Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetének vezetője arról beszélt, hogy az elhízás kialakulásában – az élet során számos (örökletes és szerzett) tényező játszik szerepet. A hasi (intraabdominalis) zsírmennyiség gyarapodása – a testtömeg-indextől függetlenül is – jelentős metabolikus eltéréseket eredményezhet. A túlsúly és az elhízás számos betegség bizonyított kockázati tényezője. Az elhízás hosszú távú kezelése gyakran sikertelen. A elhízás és túlsúly kezelésének alapja a megfelelő diéta és a MOMOT ajánlása szerint az alacsony szénhidrát tartalmú diéta kedvező hatású. Az elhízás kezelése során a testmozgás fokozása is prioritás, továbbá alapvető az életmód-változtatás és indokolt esetben a gyógyszeres kezelés. Mindenesetre az elhízás kezelése élethosszig tartó, összetett feladat!