• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az emlődaganat és a táplálkozás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Magyar Rákellenes Liga kifejezetten emlődaganatos betegek számára állított össze receptfüzetet.

Napjainkban sokat hallhatunk a helyes étkezés fontosságáról. Nem véletlenül, hiszen táplálkozási szokásaink életünk miden területére kihatnak – megalapozzák hangulatunkat, erőnlétünket, koncentrálóképességünket, s nem utolsósorban felelősek egészségünk állapotáért. De talán kevesebbet beszélünk arról, hogy hogyan kell táplálkoznunk akkor, ha már itt van a baj, és betegek vagyunk.


Az emlőrák sem kivétel ez alól. Megfelelő étrenddel nemcsak csökkenteni tudjuk a kialakulás esélyét, hanem betegség esetén – a megfelelő terápia mellett - megőrizhetjük erőnlétünket, változatos és tápanyag tartalom szempontjából is megfelelő étrenddel nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is hozzájárulunk a betegség legyőzéséhez.


„Az elmúlt években a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van a gyógyulásban, s csökkenti a daganat kiújulásának esélyét." – hangsúlyozzai Dr. Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens.


A Magyar Rákellenes Liga a programot kiterjesztve, a tájékoztatás szerepét nemcsak a betegség lehetséges terápiáira korlátozza, hanem e kis receptfüzet segítségével a megfelelő életmód és táplálkozás kialakításának fontosságát is hangsúlyozza.
Az ötlet kivitelezésének létjogosultságát a bíztató kutatási eredmények mellett számos betegklub-tapasztalat is megerősítette, ahol újra és újra visszatérő téma a helyes táplálkozás. A kiadványban a helyes étkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók, amelyek útmutatásként szolgálnak a betegeknek.


„Fontos, hogy a kemo-, sugár- , hormon-, és célzott biológiai terápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítsunk a helyes étrendre. A megfelelő táplálkozás segít megtartani az erőnlétet, újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket, továbbá fontos szerepet tölt be a mellékhatások legyőzésében, illetve a fertőzések megelőzésében, leküzdésében." - mondja a szakértő, Henter Izabella dietetikus


Mire figyeljünk?
Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás. Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk. Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.


Étrend-kiegészítők
Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.


TÁPLÁLKOZZUNK VÁLTOZATOSAN!
• Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
• Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
• Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
• Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
• Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
• Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.
• Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
• Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.


A receptfüzetben dietetikus és onkológus szakértők felügyelete mellett olyan ötletes recepteket és színes tippeket állítotak össze, amelyek nem csak egészségesek, hanem segítségükkel könnyen és gyorsan finom ételeket varázsolhatunk az asztalra. Akár érintettként ragadunk fakanalat, akár családtagként vagy barátként szeretnénk segíteni, egy ízletes vacsora mindig jó alap arra, hogy összejöjjünk, és jól érezzük magunkat.

Az ingyenes receptfüzet megrendelhető a Magyar Rákellenes Ligától az alábbi elérhetőségeken a készlet erejéig:
Telefon: 06-1-321-7445
A Magyar Rákellenes Liga RÁKÁSZ (Rákellenes Általános Szolgálat)
1123 Budapest, Greguss utca 2.
E-mail: info@rakliga.hu

Legolvasottabb cikkeink