• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az európai átlagnál több gyógyszert szedünk

Egészségmagazin Forrás: MTI

A felnőtt magyar lakosság közel fele szed rendszeresen valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert, ez az európai országokban tapasztalható átlaghoz képest nagyon magas arány - derül ki a TÁRKI összehasonlító vizsgálatából.

Emellett az is a felmérés főbb megállapításai között szerepel, hogy a huszonnégy vizsgált ország közül Magyarországon a legmagasabb azok aránya, akik évente több mint tíz alkalommal jártak orvosnál.

Az adatok azt mutatják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel fele szed rendszeresen valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert (47 százalék). A nők (52 százalék), az idős, 60 év feletti lakosok (82 százaléka) és az alapfokú végzettségűek (50 százaléka) azok, akikre a leginkább jellemző a rendszeres gyógyszerszedés, míg regionálisan nem mutat lényegi különbséget, hogy kik azok, akikre ez jellemző - olvasható az összefoglalóban.

A felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság mintegy 12 százaléka az elmúlt 5 évben alkalmanként, de használt olyan gyógyszert, amit az orvos másnak írt fel, legyen az családtag, rokon, ismerős.

A rendszeresen gyógyszert szedő magyarok aránya jóval magasabb, mint az európai országokban tapasztalható átlag (40 százalék). A 24 ország összehasonlításában Magyarország a harmadik helyet foglalja el a franciák és a belgák után a rendszeres gyógyszerszedés rangsorában. Az osztrákok, a görögök és a lengyelek a sereghajtók.

A magyar részvétellel történő 2005-ös nemzetközi kutatás 23 európai ország lakosainak egészségügyi helyzetét is vizsgálta, külön hangsúlyt fektetve az orvosságokra és az orvos-beteg kapcsolatokra.

Az adatokból az is kiderül, hogy a felnőtt magyar lakosság 16 százaléka az elmúlt 12 hónapban egyszer sem járt orvosnál, ellenben minden negyedik ember több mint tízszer volt orvosnál egy év alatt. Minden harmadik kérdezett egyszer volt a 12 hónap alatt orvosnál és ez az arány takarja a többséget. Ennél többször, 3-5 alkalommal volt minden ötödik és 6-10 alkalommal minden tizedik felnőtt lakosunk az elmúlt évben orvosnál.

A férfi lakosok felülreprezentáltak azok körében, akik egyáltalán nem jártak orvosnál az elmúlt időszakban (24 százalék), míg a nők esetében elmondható, hogy az átlagosnál magasabb arányban vannak azok körében, akik évi több, mint tíz alkalommal fordulnak szakorvoshoz, háziorvoshoz (26 százalék). Ez a magas szám elsősorban az időseket jelenti. A fiatalok többségére az jellemző, hogy évente legfeljebb egyszer fordulnak orvoshoz (62 százalék).

Az adatok azt mutatják, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkező lakosok évente többször keresnek fel orvost, mint a diplomások vagy a középfokú végzettséggel rendelkezők. Mint írják, a nemzetközi porondon a 24 ország közül nálunk a legmagasabb azok aránya, akik évente több, mint tíz alkalommal jártak orvosnál. A sorrendben a dobogón, de messze leszakadva, ismét a franciák és a belgák követnek minket, akik körében szintén magas a gyakori orvosi segítségre szorulók aránya, azonban azt is láthatjuk, hogy a finnek, akiknél magas volt a rendszeres gyógyszerszedők száma, jelenleg az országok között az utolsó helyen állnak, tehát náluk a legalacsonyabb azok száma, akik az elmúlt évben 10-nél több alkalommal jártak orvosnál.

Legolvasottabb cikkeink