• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az influenzaszezon kapujában állunk

Lapszemle 2018.10.25 Forrás: feol.hu
Az influenzaszezon kapujában állunk

Olyan oltóanyag került-e forgalomba, amelynek influenzatörzsei egyébként is tarolnak a térségben.

Nemrég megkezdte működését az influenzafigyelő-szolgálat. A legfrissebb adatok szerint ugyan még nincs influenzaaktivitás, ám épp itt van az ideje annak, hogy az idei évre szóló vakcinát beadassa magának, aki teheti, írja a feol.hu.

Ha akarjuk, ha nem, idén is lesz influenzaszezon. A kérdés inkább az, sikerül-e az átoltottságot javítani, illetve hogy az idei évben olyan oltóanyag került-e forgalomba, amelynek influenzatörzsei egyébként is tarolnak a térségben. 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elmondta: az idei évi oltóanyag-összetétele az elmúlt influenzaszezonhoz képest megváltozott. Továbbra is két A és egy B-típusú inaktivált vírustörzset tartalmaz, azonban az egyik A és a B-típusú törzs az elmúlt szezonhoz képest eltérő. Ennél többet nem is kell, hogy laikusként értsünk, a lényeg, hogy a „mix” elkészült, és már el is kezdték a beadásukat. A 3 éven felüliek oltására szolgáló vakcinákat a járási népegészségügyi osztályok már továbbították a háziorvosi praxisokba. Mint kiderült, a 3 éven aluliak oltásához szükséges oltóanyag is rendelkezésre áll: négy – két A és két B-típusú – komponensből áll.

A piciknek, azaz 6 és 35 hónapos közötti babáknak, gyerekeknek szánt oltás ingyenesen kérhető, ha krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenved a gyermek, akinek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel. A veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedő, illetve a vesebeteg gyermek, a vérszegénységben, vérképzőrendszeri betegségben szenvedő, továbbá a hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülő, és az egyéb krónikus betegségben szenvedő (cukorbeteg, anyagcserebeteg) gyermek is térítésmentesen juthat oltáshoz, ahogy az egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermek és a csecsemő- és gyermekotthonok lakói is.

A 3 évesnél idősebbek esetében szintén biztosítják az ingyenes vakcinát a krónikus betegségben szenvedőknek, súlyos elhízás vagy ideg-, izombetegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegeknek, a veleszületett vagy betegség/ kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegeknek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is). Továbbá ingyenes az oltás az anyagcsere-betegségben szenvedőknek, mint például a cukorbetegeknek, valamint a várandósoknak – a várandósság teljes időtartama alatt –, illetve azoknak a nőknek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik.

További részletek, kedvezményezett gyermekek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink