• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztonsági szűrőt a multivitaminoknak!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Eddig 13 vitaminról és 15 esszenciális ásványi anyagról mutatták ki, hogy az emberi táplálkozás nélkülözhetetlen alkotórészei.

A felismerést korán tettek követték: példaként emlithető a konyhasó jódozása a golyva megelőzésére, melyet az Egyesült Államokban már 1924-ben bevezettek. Ugyanitt, a rachitis megelőzésére 1933-ban kezdtek D vitamint adni a tehéntejbe, majd 1941-ben B1, B2 vitamint, niacint, vasat és flórt is. Az 1930-as évek közepe óta gyártanak multivitamin és ásványisókat tartalmazó készitményeket, illetve ezek kombinációja is a 40-es években piacra került.

A kínálat bővülését a piaci igény szülte vagy követte. Amerikában – és szerte a világban - egyre többen fogyasztják ezeket a táplálék kiegészítőket. Az USA-ban e készitmények forgalma évi 23 milliárd dollár! De vajon fogyasztásukkal javul-e egészségünk ?Megelőzhetők-e – rendszeres bevételükkel – a daganatos vagy a cardiovascularis betegségek? Az Egyesült Államokbeli Marylandben 2006 májusában a témában kongresszust tartottak, az alábbiak az itt összegyűlt ismereteket foglalják össze.

1/ A táplálék kiegészítőket fogyasztók között több a nő és az ő gyermekük, több az idős ember, több az iskolázottabb és a magasabb jövedelmű ember, az egészségre jobban figyelő, diétát tartó és soványabb személy. Kevesebb táplálék kieglészítőt fogyasztanak viszont a dohányosok, az afro-amerikaiak és az indiánok. Jelenleg az amerikai populáció több, mint fele rendszeresen szedi az ilyen készitményeket.

2/ Kevés adat van arra vonatkozóan, hogy a táplálkozással és a táplálék kiegészítő készitményekkel összességében mennyi vitamin/multivitamin és ásványi só kerül a szervezetbe - a készítményekkel élő vagy ezeket mellőző emberekben. Valószínüleg az előbbiekben a bevitel összességében nagyobb és a szükséges mértéket meg is haladja.

3/ Kevés a tudományosan megalapozott bizonyíték egy-egy vitamin vagy egy-egy ásványi só hatékonyságáról ! Nincs bizonyíték például arra, hogy a béta-carotin (az A vitamin elővitaminja) a daganatos betegségek és a cardiovascularis betegségek megelőzésében hatékony lenne, de egyes esetekben kifejezetten káros lehet (például dohányosoknál a tüdőrák előfordulása és a halálozás is nagyobb béta-carotin fogyasztása mellett!).

Menopausában a calcium és D vitamin táplálék kiegészítő kezelés javítja a csontritkulást, csökkenti a csonttörések rizikóját. Egyes megfigyelések szerint a szelén csökkenti egyes tumorok előfordulását, az E vitamin pedig dohányos férfiakban csökkentheti a prostata tumor gyakoriságát, nőkben a cardiovascularis mortalitást.

Kínai ipari munkásokban a gyomor tumor gyakorisága csökkent az A vitamin + cink hatására.

Semmilyen, még feltételezhető effektusa sincs viszont a B1, B2, B6, B12, niacin, fólsav vitaminoknak a krónikus betegségek megelőzésében.

4/ A multivitamin és kombinációs készitményekkel kapcsolatban még kevesebb a tudományos igazolás, nincs általánosan megfogalmazható ajánlás.

5/ Rosszul, vagy egyáltalán nem regisztrálják a táplálék kiegészítők okozta szövődményeket, mellékhatásokat. E készítmények kikerülik a gyógyszer-forgalmazás szigorú biztonsági előírásait, pedig forszirozott alkalmazásuk során a vérszint magas lehet, ez pedig biztonsági kockázatot jelent! Az egészségügy szereplőinek, de a felhasználóknak is érdekük, hogy a gyógyszerekhez hasonló biztonsági szűrőn essenek át!

6/ Több információra, adatbázis megteremtésére, tudományos igényű és kivitelű vizsgálatra van szükség a jövőben ahhoz, hogy világosabb ajánlás (vagy tiltás!) szülessen a táplálék kiegészítő multivitamin és ásványi anyag készítményekről.

A jelenleg hiányos ismeret nem lehet alapja alkalmazásuknak a krónikus betegségek prevenciójában!