• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

COVID oltás trombózis után? Nem csak lehet, kell is!

Egészségmagazin 2021.02.07 Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ
COVID oltás trombózis után? Nem csak lehet, kell is!

Nem csak érdemes, de kell is a trombózison átesett betegeknek az oltás, akár szednek valamilyen véralvadásgátlót, akár nem.

Amióta fogalomban kerültek a koronavírus elleni oltások, többen aggódnak azzal kapcsolatban, vajon kórelőzményük alapján be lehet-e maguknak adatni a vakcinát. A fertőzés és a vérrögök közt több tanulmány szerint is komoly kapcsolat van, így megkérdeztük prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját, hogy igényelhetik-e azok az oltást, akik átestek már trombózison/tüdőembólián.

COVID és vérrögök

A koronavírus fertőzés leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, a vírus sepsis, legalábbis kezdetben, és ha nem sikerül gátat vetni a vírus szaporodásának, akkor oly mértékben romolhatnak a légzésfunkciók, hogy a beteg lélegeztető gépre kell kerüljön. Számos tanulmány felhívta arra is a figyelmet, hogy a megbetegedés megnöveli a thromboembóliás események kockázatát- főleg a kórházban kezelt betegeknél. Ennek oka egyrészt a fellépő heves gyulladásos reakció, másrészt a sok fekvés és dehidratáció, melyek szintén megnövelik a vérrögök keletkezésének esélyét. A

koronavírus erősen károsítja a tüdő kapillárisok legbelső sejtrétegét, kötőszövetes átalakulást okoz, ami csökkenti a légzőfelületet. Ráadásul a fertőzés legsúlyosabb formájánál vírus-szepszis alakul, ami ún.DIC-et idéz elő (ekkor egyszerre áll fenn fokozott vérzékenység és fokozott vérrögképződés). Ez igen súlyos szövődmény! Idősebb, egyébként is beteg embereknél a koronavírus fertőzés súlyosbodása gyors és igen veszélyes lehet!

Hogy meg lehessen akadályozni a COVID fertőzés következtében létrejövő véralvadási problémákat, fontos, hogy a beteg profilaktikus - azaz megelőző- jelleggel LMWH alvadásgátló terápiában részesüljön (nem csak a kórházakban, de 60 év felett otthon is). Azok, akik eleve véralvadásgátló kezelést alkalmaznak, fontos, hogy ne hagyják abba a terápiát, viszont konzultáljanak orvosukkal, hogy szükséges-e módosítás (általában igen, meglehet, ideiglenesen érdemes injekcióra váltani). Ezek mellett természetesen alkalmazni kell a Koronavírus Kézikönyvben ajánlott gyógyszereket (pl. remdesivir, favipiravir stb.)

Ha volt már trombózisom, beoltathatom magam?

Most, hogy már forgalomban vannak a koronavírus elleni vakcinák, felmerülhet a trombózison átesett betegekben, hogy vajon beoltathatják-e magukat. Nagyon fontos, hogy Covid fertőzés bármilyen súlyossági fokát átvészelt beteg, a még nem fertőződöttek, a fertőződött, de tünetmentes és minden súlyosabb krónikus betegségben szenvedő beteg (diabetes, vesebetegségek, hypertonia, stb.) részesüljön korszerű oltásban!

A COVID-19 elleni vakcina igen nagy mérföldkő a koronavírus elleni harcban. Fontos lenne, hogy azok, akiknél nem áll fenn valamilyen kontraindikáció, (szinte csak a korábban átvészelt un. anafilaxiás sokk, súlyos allergia, immunbeteségek stb. tartoznak ide), azok igényeljék az oltást. Szerencsére a múltban történt thromboembóliás események nem számítanak kizáró oknak, és mivel a fertőzés és a vérrögök keletkezése közt kapcsolat van, így nem csak érdemes, de kell is a trombózison átesett betegeknek az oltás, akár szednek valamilyen véralvadásgátlót, akár nem”- mondja a véralvadási specialista, aki hozzátette, hogy a vakcina bármilyen véralvadásgátló terápia mellett alkalmazható, arra azonban számítani kell, hogy az oltás helyén véraláfutás keletkezhet, mely rövid időn belül elmúlik.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink