• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Csökkent pajzsmirigyműködés – fokozott COVID-19 kockázat?

Egészségmagazin 2020.04.02 Forrás: Budai Endokrinközpont
Csökkent pajzsmirigyműködés – fokozott COVID-19 kockázat?

A páciensek körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e z új koronavírussal szemben.

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy páciensei körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e a COVID- 19 vírussal szemben. 

A rövid válasz a következő: igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő, csökkent pajzsmirigy működésű (hypothyreosisos) beteg. Nézzük, hogy miért van ez így, mi támasztja alá ezt az állítást és mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük! 

Pajzsmirigy hormonok és immunrendszer

A pajzsmirigy hormonjai (T4 és a T3) létfontosságúak az immunrendszer működéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a hypothyreosisos betegek (még a viszonylag csökkent funkciójú betegek, un. szubklinikus betegek) között is lényegesen magasabb volt. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések és közlemények is. Sebastian SA és munkatársai 159 retrovírus fertőzésben szenvedő beteget vizsgáltak meg és azt találták, hogy már a szubklinikus hipotireoidizmus előfordulása magas volt a betegek között.  A csökkent immunvédekező képesség a magasabb TSH szinttel járt együtt (Natl Med J India. 2018. 136–139. doi: 10.4103 / 0970-258X.255753.). 

Nagyszámú egyéb megfigyelés is azt mutatta, hogy a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet. 

Megfelelő pótlással helyreállítható

Korábbi kísérletes adataink azt mutatták, hogy a védekezés élvonalában lévő sejtek, az un. polimorfonukleáris granulociták (PMN) működése csökkent a betegekben, de megfelelő pótlással a normális működés helyreállíthatónak bizonyult. Mértük a PMN sejtek működést is fénykibocsájtó képességük (kemilumineszcens aktivitásuk) alapján és a sejtek működésének növekedését figyeltük meg a T3 (trijódtironin) hormon jelenlétében. Ezt követően a sejtes immunitás mértékét jelző immunsejtek, az un. limfociák működését teszteltük és a működés egyértelmű növekedését mutattuk ki. 

Mi következik ezekből az adatokból?

Csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát, hogy az elkezdett tiroxin pótlást ne hagyják abba, sőt: ha szükséges, kis mértékben növeljék a napi dózist és feltétlenül egészítsék ki D3 vitaminnal (3000-4000NE/nap).

Legolvasottabb cikkeink