A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását.
Ezt állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.
Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különböző adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.
„Munkánk során a világon először sikerült bizonyítani, hogy a polyfenolok képesek csökkenteni a vérben a zsírok lebontása során keletkező káros termékek mennyiségét." – mondta a kutató.
A kutatók hat férfi és négy nő segítségével végezték vizsgálatukat, mely során az önkénteseknek három különböző ételt kaptak. Az első csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második pulykából, főzés után az ételhez adott polyfenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik sült polyfenolos pulykahúst és egy pohár bort tartalmazott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektől, és a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét mérték, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elősegítő hatásúnak mutatott. Megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az első csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltűnt a polyfenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.
„Amíg előszeretettel fogyasztjuk a ropogósra sütött cukorkákat, addig a kutatóknak folyamatosan újabbnál újabb módszereket kell kidolgozniuk az elfogyasztott ízletes táplálékok káros hatásainak kivédésére. A vizsgálat szerint pedig eljöhet majd egyszer az az idő is, amikor anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk." – fejtette ki Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentető FASEB Journal főszerkesztője.