• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Csökkenthető a zsíros ételek károsító hatása

Egészségmagazin Forrás: Medipress

A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását.

Ezt állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.

Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különböző adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.

„Munkánk során a világon először sikerült bizonyítani, hogy a polyfenolok képesek csökkenteni a vérben a zsírok lebontása során keletkező káros termékek mennyiségét." – mondta a kutató.

A kutatók hat férfi és négy nő segítségével végezték vizsgálatukat, mely során az önkénteseknek három különböző ételt kaptak. Az első csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második pulykából, főzés után az ételhez adott polyfenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik sült polyfenolos pulykahúst és egy pohár bort tartalmazott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektől, és a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét mérték, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elősegítő hatásúnak mutatott. Megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az első csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltűnt a polyfenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.

„Amíg előszeretettel fogyasztjuk a ropogósra sütött cukorkákat, addig a kutatóknak folyamatosan újabbnál újabb módszereket kell kidolgozniuk az elfogyasztott ízletes táplálékok káros hatásainak kivédésére. A vizsgálat szerint pedig eljöhet majd egyszer az az idő is, amikor anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk." – fejtette ki Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentető FASEB Journal főszerkesztője.

Legolvasottabb cikkeink