• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csökkenthető a zsíros ételek károsító hatása

Egészségmagazin Forrás: Medipress

A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását.

Ezt állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.

Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különböző adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.

„Munkánk során a világon először sikerült bizonyítani, hogy a polyfenolok képesek csökkenteni a vérben a zsírok lebontása során keletkező káros termékek mennyiségét." – mondta a kutató.

A kutatók hat férfi és négy nő segítségével végezték vizsgálatukat, mely során az önkénteseknek három különböző ételt kaptak. Az első csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második pulykából, főzés után az ételhez adott polyfenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik sült polyfenolos pulykahúst és egy pohár bort tartalmazott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektől, és a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét mérték, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elősegítő hatásúnak mutatott. Megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az első csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltűnt a polyfenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.

„Amíg előszeretettel fogyasztjuk a ropogósra sütött cukorkákat, addig a kutatóknak folyamatosan újabbnál újabb módszereket kell kidolgozniuk az elfogyasztott ízletes táplálékok káros hatásainak kivédésére. A vizsgálat szerint pedig eljöhet majd egyszer az az idő is, amikor anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk." – fejtette ki Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentető FASEB Journal főszerkesztője.

Legolvasottabb cikkeink