• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Cukorbetegek Covid járvány idején

Egészségmagazin 2021.01.15 Forrás: Cukorbetegközpont
Cukorbetegek Covid járvány idején

Az intenzív osztályon kezeltek között kétszer nagyobb a diabéteszesek száma, 100 betegből 40 cukorbeteg.

A koronavírus járvány mindenki életét megváltoztatta, az emberek megszokott biztonsága veszélybe került. Ez még az egészséges, alapbetegségekkel nem rendelkezőket is megviseli, hát még azokat, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Társbetegségek szempontjából a hipertónia után a diabétesz a leggyakoribb halálok. Az intenzív osztályon kezeltek között kétszer nagyobb a diabéteszesek száma, 100 betegből 40 cukorbeteg. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mik a tapasztalatai, hogyan hat ez az időszak a diabétesszel küzdők mindennapjaira, valamint milyen nehézségekkel kell leggyakrabban szembenézniük.

A cukorbetegek COVID szempontjából a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Nagyon fontos a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban tartása, emiatt gyakoribb vércukor önellenőrzés szükséges (nemcsak az éhomi, hanem étkezés után másfél órával is). Tartsuk be az előírt szabályokat (maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés)

Ha megfertőződik a vírussal a beteg, milyen teendői vannak?

•        COVID fertőzés gyanúja esetén telefonon hívja családorvosát, kérje tanácsát

•         A betegség során fontos a rendszeres vércukor mérés, és amennyiben ez eltér a kezelőorvos által meghatározott értékektől, és bizonytalan abban, hogy mit tegyen, kezelés módosítása céljából konzultájon kezelőorvosával

•         Vírus fertőzés esetén általában megemelkednek a vércukor értékek, több gyógyszerre, inzulinra lehet szüksége. Fontos, hogy elegendő gyógyszer, tesztcsík legyen a betegnél.

•         2-es típusú diabetes esetén: kiszáradás esetén a metformin adását abba kell hagyni, vagy más orális készítmény adása szükséges, de lehet, hogy átmenetileg inzulin kezelésre van szükség. Cél, hogy a vércukorszintet 6-10 mmol/l között tudjuk tartani. Amennyiben rendszeresen meghaladja a 10 mmol/l értéket, vizelet keton vizsgálata is ajánlott. Ha ez pozitív, mindenképp konzultáljon kezelőorvosával

•        1-es típusú diabetesben: még szorosabb ellenőrzés szükséges. Az inzulin kezelést soha nem szabad abbahagyni! A gyakori mérések alapján kell módosítani az inzulin adagokat a vércukor értékektől és a bevitt tápláléktól függően. Fontos a sok folyadék bevitele. Magas értékek esetén négy óránként mérje vércukor értékeit, éjszaka is. Ha sok keton mutatható ki a vizeletben feltétlenül kórházi kezelésre van szükség

Mik a tapasztalatai, milyen nehézségekbe ütköznek leginkább a betegek a járvány idején?

Nehezebb a kezelőorvos elérése a sok telefonos tanácsadás miatt. Életmódjuk, szokásaik a járvány idején jelentősen megváltoztak és ezáltal több a stressz és tanácstalanok a kezelés módosításában.

Több az online konzultáció?

Igen lényegesen több. Az is, aki nem szeretne személyesen megjelenni a rendelőben, a diabetologusával közvetlenül meg tudja beszélni a problémáit. Online konzultáció során tanácsokat kap a beteg a terápia módosításról, a diétás teendőkről- mondja dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mit tapasztal, a betegek mennyire képesek kordában tartani a vércukorszintjüket a járvány idején?

Sokkal nehezebb a vércukor értékek normál értékhatárokon belül tartása, mert megváltoztak a körülmények. Ez többek között az online munkavégzésnek, rendszeres sportolás elhagyásának és a sok stressznek köszönhető.

Milyen esetekben forduljanak a betegek a diabetológusokhoz?

Minden olyan esetben, amikor úgy érzik, hogy nem tudnak megbírkózni a vércukor problémákkal.

Legolvasottabb cikkeink