• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.15 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hárommillió oltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban, Izraelben pedig már csaknem kétmillió emberkapta meg a védőoltást.

Romániában elkezdődött az oltási kampány második szakasza
Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Utóbbi csoportba sorolták az államigazgatásban dolgozókat, a hadsereg, a rendőrség, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás személyzetét, valamint az alapvető élelmiszerek előállítóit, szállítóit és forgalmazóit, az energiaiparban dolgozókat, a gyógyszerészeket és gyógyszerszállítókat, az áru és személyszállítókat, a tanárokat, a papokat, a hulladékgazdálkodásban dolgozókat és a veszélyeztetett újságírókat is.

A második szakaszban jogosulttá vált személyek péntek délutántól háziorvosaik vagy munkaadóik által, illetve személyesen is regisztrálhatnak a vaccinare-covid.gov.ro központi honlapon vagy akár telefonon is. A kormány várhatóan péntek esti ülésén fogad el határozatot az oltóközpontok létrehozásáról és működtetéséről. Korábban a nagyvárosok polgármesterei a kormánynál tiltakoztak amiatt, hogy az egészségügyi minisztérium az önkormányzatokra hárította az oltóközpontok működtetési költségeit. A regisztráltak beoltása hétfőtől kezdődik.

A második szakasz jogosultjai közül az elsők között kapta meg a védőoltást Klaus Iohannis román elnök. Az államfő az oltóközpontból kijőve azt nyilatkozta: az oltás nem volt fájdalmas, az oltóanyag pedig biztonságos. Hozzátette: a járványellenes szabályok betartása és az emberek beoltása ki fogja vezetni az országot a járványból.

A második szakasszal párhuzamosan folytatódik a kampány első szakasza is, amelyben az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények személyzete és gondozottjai kapják meg az oltást. A román hatóságok 250 ezerre becsülték az ebbe a kategóriába tartozók számát, közülük csütörtökig közel 169 ezren kapták meg az első oltást, ami körükben 67,5 százalékos átoltottságot fog jelenteni. A hatóságok azzal számolnak, hogy január végéig a kategória 85 százalékát sikerül beoltani.

Romániában pénteken az elmúlt két hét átlaga (3761) alatti napi esetszámot (3353) jegyeztek, ami kevesebb mint harmada a tavaly november 18-án jegyzett 10 269-es csúcsértéknek. A betegségnek tulajdonított halálesetek napi száma (63) is a napi elhalálozások kéthetes átlagán (91) alul marad. Jelenleg 8635 személy ápolnak koronavírussal az országban, közülük 1091-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Két hét után azonban ismét ötvenezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma.

Ukrajnában kicsit gyorsult a járvány, több mint nyolcezer új beteget regisztráltak
Ukrajnában kis mértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, péntekre már több mint nyolcezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 8199 új esettel 1 146 963-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 166 áldozattal 20 542-re. Eddig 847 391-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint tízezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 279 030-ra csökkent.

Az elmúlt napban az országban ismét sok, 2152 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány rendkívüli ülésén hozott döntése értelmében a Crown Agents elnevezésű nemzetközi szervezet fog koronavírus elleni vakcinát vásárolni Ukrajna számára. A szervezet több más országnak is szerez be vakcinát, köztük Nagy-Britanniának - jegyezte meg.

Orosz szakértő: Oroszország túljutott a megbetegedések esetszámának tetőzésén
Oroszország valószínűleg túljutott a koronavírusos megbetegedések esetszámának tetőzésén - jelentette ki Natalja Psenyicsnaja, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) központi járványügyi kutatóintézetének igazgatóhelyettese újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Noha a megbetegedések esetszámában hullámzásszerű ingadozás figyelhető meg, ami Oroszország területének nagyságából, illetve abból fakad, hogy a fertőzés az egyes régiókban eltérő feltételek mellett terjed, feltételezhető, hogy már túljutottunk a megbetegedések csúcsán" - mondta a szakértő.

Psenyicsnaja rámutatott, hogy a Covid-19-nél kezdenek kialakulni a szezonális fertőzés tulajdonságai, és feltételezhető, hogy az esetszámok téli csökkenését követően a tavasz közeledtével vagy tavasszal kisebb növekedés lesz tapasztalható.

Szergej Kravcov oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy hétfőtől Oroszország mind a 85 régiójában újraindul a rendes oktatás. A járvány miatt tíz iskola marad zárva.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes közölte, hogy a vakcináció számára eddig megnyitott száz fővárosi és 34 magánrendelő mellett az önkormányzat jövő szerdától bevásárlóközpontokban és okmányirodákban is kihelyezett oltópontokat fog üzemeltetni. Az önkormányzat SMS-ben tájékoztatja majd a lakosokat a lakhelyük közelében megnyitott létesítmények nyitvatartásáról.

A védőoltást ott is ingyenesen fogják beadni, várhatóan 10 és 20 óra között, érkezési sorrendben. A moszkvai Vörös téren lévő GUM áruház közölte, hogy már vasárnaptól kész a területén mobil oltópontot létesíteni.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak az oltakozási hajlandóság megnövekedéséről számolt be. Azt mondta, hogy a decemberi napi 7-8 ezer emberrel szemben az év eleje óta napi 20-22 ezren jelentkeztek injekcióra. Kifejezte reményét, hogy májusban az élet visszatérhet a normális mederbe az orosz fővárosban.

A héten közölt adatok szerint a Moszkvában oltásra jelentkezettek negyven százaléka hatvan év feletti. Vlagyimir Putyin elnök szerdán elrendelte, hogy hétfőtől kezdődjön meg a veszélyeztetettségi fokozathoz s foglalkozási körökhöz nem kötött tömeges vakcináció Oroszországban.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 715-tel 3 520 531-re emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 13,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 559 969, a halálos áldozatoké 555-tel 64 495-re, a felépülteké pedig 27 636-tal 2 909 680-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 95,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 531 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 611 417 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anna Popova tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője egy moszkvai tanácskozáson pénteken kijelentette, hogy Oroszországban az új koronavírusos fertőzésnek csaknem másfél ezer mutációját mutatták ki. Korábban ismertté vált, hogy a "brit" vírustörzsnek egy fertőzöttjét mutatták ki Oroszországban, aki azonban a betegséget nem adta tovább, és felépült.

Lengyelországban néhány óra alatt közel félmillióan regisztráltak az oltásra
Közel félmillióan regisztráltak Lengyelországban a koronavírus elleni oltásra, miután csütörtök éjfélkor elindították az előjegyzési rendszert - közölte sajtóértekezletén Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője.

Lengyelországban december vége óta az egészségügyi dolgozók oltása zajlik, Dworczyk szerint ebben a csoportban péntek estére összesen 450 ezren kapják meg az első dózist.

A minden társadalmi csoport számára csütörtök éjfélkor elindított előjegyzési rendszerben péntek délig 474 ezren jelezték szándékukat.

Január 25-től a hetvenévesnél idősebbek lesznek jogosultak az oltásra. Ebből a csoportból éjfél óta a nyolcvan évnél is idősebbek regisztrálhattak, és már közel 128 ezren ezt meg is tették ingyenes telefonos infovonalon, illetve internetes rendszeren keresztül - számolt be Dworczyk. A kormányfői hivatal egyik államtitkára ehhez hozzátette: a regisztrált szeniorok közül tízezret már konkrét oltási időpontra hívtak be.

Dworczyk szerdán már jelezte: a közel 38 millió lakosú Lengyelországban március végéig az elsőbbségi csoportba tartozó idősebb emberek mintegy felét - 2,3 milliót - tervezik beoltani, a rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé. A kormány a gyorsabb vakcinabeszerzésre kínálkozó összes lehetőségét fontolóra veszi.

Lengyelországban egy hete tízezezer alatt van a kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, pénteken 7795 új esetet jegyeztek. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 88-an, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 298-an hunytak el.

Hárommillió oltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban
Elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban - közölte csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A Twitter internetes közösségi oldalon közzétett rövid bejelentésében Hancock hozzátette azt is, hogy a brit kormány gyorsítja az oltási kampányt.

A brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap csütörtöki értesülése szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) várakozása az, hogy az angliai idősotthonok mind a 300 ezer lakója és gondozóik e hét végére, de legkésőbb jövő hétfőre megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportba az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek.

Matt Hancock egészségügyi miniszter e hét elején tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy e négy lakossági csoportra jut a koronavírus-járvány okozta nagy-britanniai halálozások 88 százaléka.

A JCVI modellszámításai szerint az idősotthonok leginkább előrehaladott korú lakóinak beadott oltások közül minden huszadik megmenti egy ember életét.

Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor szinte az oltásokéhoz mérhető védettség alakul ki azoknál is, akik átestek a koronavírus-fertőzésen.

A vizsgálat kimutatta, hogy a felmérésbe bevont több mint 20 ezer egészségügyi dolgozó közül 6614-en fertőződtek meg tavaly az új típusú koronavírussal, és körükben átlagosan 83 százalékos védettség alakult ki.

Franciaország teljes területén szombattól délután 6 órakor kezdődik a kijárási tilalom
Franciaország egész területén szombattól délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom "legalább két hétig", és a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére - jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

"A közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helyeknek 18 órakor be kell zárnia" - mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén mostanig 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.

"A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés egészségügyileg hatékony: abban a 15 megyében, ahol a kijárási tilalom január 2. óta 18 órakor kezdődik, az új esetek növekedése kétszer, sőt van ahol, háromszor kisebb, mint más megyékben" - hangsúlyozta a kormányfő.

Jean Castex jelezte, hogy a "szomszédos országokhoz képest a helyzet Franciaországban ellenőrzés alatt áll, de törékeny, és a vírus továbbra is aktívan terjed". A napi esetszám egy magas platón, átlagosan 16 ezer körül van.

A koronavírusnak korábbinál sokkal fertőzőbb brit és dél-afrikai változatai terjedésének megfékezésére, illetve azért, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak a "domináns törzzsé", a kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött.

Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

Hétfőtől az oltást kortól függetlenül minden veszélyeztetett emberre kiterjeszti a kormány, ennek érdekében hétszáz új oltópont nyílik meg. Eddig csak a 75 éven felettiek és az 50 évesnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók jelentkezhettek oltásra. Eddig mintegy 250 ezren vették fel a koronavírus elleni oltást.

A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, az elmúlt 24 órában 21 228 új estet jelentettek. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer, közülük 2700-an vannak intenzív osztályon, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak mintegy felét foglalják el a koronavírussal fertőzöttek.

A halálos áldozatok száma az elmúlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 248-an haltak meg, a járvány kezdete óta 69 313-an vesztették életüket.

Belgiumban hétfőn megkezdik az oltást a Moderna vakcinájával is
Belgiumban hétfőtől megkezdik a lakosság beoltását a Moderna vállalat koronavírus elleni oltóanyagával is, miután a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett, december 28. óta alkalmazott vakcinából ez idáig már 35 ezer ember megkapta az oltás első dózisát - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

A rendelkezésre álló oltóanyagból a hétfői oltási kampány megkezdéséhez arányosan elosztva négy kórház részesül. Egy Brüsszelben, egy-egy Vallóniában és Flandriában, egy pedig a kisszámú német ajkú közösségnek otthont adó régióban. A miniszter hozzátette, a Moderna vakcinájából Belgiumba már a jövő héten további 13 ezer adagot szállítanak, majd február 1-jén 31 ezer, február 15-én további 94 ezer adag érkezik.

A vakcinából részesülő fővárosi kórház illetékes főorvosa, Philippe Peetrons elmondta, hogy az intézménybe érkező 800 adagnyi oltóanyaggal azonnal megkezdik a koronavírusos betegeket kezelő személyzet beoltását. Az oltás önkéntes alapon történik - mondta.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint az oltások december 28-i kezdete óta ez idáig mintegy 35 ezren kapták meg Pfizer/BioNTech oltóanyagának első dózisát. A belga oltási kampány első fázisában a veszélyeztetett korosztály képviselői, illetve az idősotthonok lakói és az ott dolgozók mintegy 12 százaléka vett részt. Ez az ország felnőtt lakosságának 0,38 százalékát teszi ki.

A csütörtökön közzétett adatok szerint Belgiumban folytatódik a fertőzöttek számának múlt hét vége óta tartó emelkedése. A hét folyamán naponta átlagosan 2083 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 28 százalékkal magasabb a múlt hetinél. A járvány az egész országban terjed, de különösen a brüsszeli régióban kiemelkedő, ahol kedden 115 százalékkal volt több fertőzött az előző hét adataihoz képest - közölték.

A kórházban ápoltak száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg 1937 ember van kórházban a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ez egyhetes viszonylatban 7 százalékos csökkenést jelent. Naponta átlagosan 125 új beteget szállítanak kórházba, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív ellátásban 360-an részesülnek, 11 százalékkal kevesebben, mint a múlt héten.

A koronavírus átlagosan naponta körülbelül 53 ember haláláért felelős, ez egyhetes visszatekintésben 18 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta Belgiumban 670 249 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 20 250 ember halt meg a szövődményekben.

Izraelben már csaknem kétmillió embert oltottak be
Izraelben már csaknem kétmillió embert oltottak be az új típusú koronavírus ellen a helyi egészségügyi minisztérium csütörtökön ismertetett legfrissebb adatai szerint. A közel-keleti országban december 20-án kezdődött meg a vakcinázási kampány a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagával, azóta 1 937 552 ember kapta meg legalább az első dózist a kettőből. Ez a mintegy 9 milliós lakosság 21,8 százaléka, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a lakosság számához képest a beadott oltások arányában.

A 90 év felettiek 80,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 77,2 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 83,9 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 65,7 százalékát oltották be eddig a tájékoztatás szerint.

Legolvasottabb cikkeink