• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cukorbetegség: Nincs késő a változásra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Magyarországnak sürgetően szüksége van a Nemzeti Diabetes Programra.

A Changing Diabetes Parlamenti fórum a cukorbetegekért rendezvényen magas rangú politikusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, valamint a magyarországi betegszervezetek együtt szólítottak fel és adtak javaslatokat a cukorbetegség népegészségügyi problémájának egyre sürgetőbb megoldására.


Az Országház Felsőházi termében, a Magyar Diabetes Társaság szervezésében megrendezésre kerülő Changing Diabetes Parlamenti fórum a cukorbetegekért című konferencián vezető szakemberek, betegszervezetek képviselői és a döntéshozók közösen tettek javaslatot arra, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy Magyarországon hatásosan fellépjük a cukorbetegség ellen.

Az esemény fővédnökei Prof. dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere és a budapesti Dán Királyi Nagykövetség, díszvendégei Dr. Schmittné Makray Katalin és Őfelsége Benedikte dán hercegnő volt. Az eseményen részt vett Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dr. Szócska Miklós a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára.


A magyarországi cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban eléri az OEP természetbeni kiadásainak 13%-át. Jelenleg a gyógyszeres kezelést kapó betegek kezelése a hazai GDP 0,65%-át teszi ki és ez a hányad évről évre emelkedik.


Az eseményen vezető szakemberek mutatták be a magyarországi megoldandó feladatokat, a szövődmények gyakran visszafordíthatatlan következményeit, a gyermekkori cukorbetegség terjedését és tendenciáit, a megelőzés lehetőségeit.

Emellett ismertették a cukorbetegség gazdasági terheit és a Nemzeti Diabetes Programot, amelyben alapvető változásokat javasolnak a következő négy területen:
•  Nagyfokú kockázattal rendelkező egyének felismerése, körükben a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének elérése;
•  A cukorbetegség és kockázati tényezőinek tudatosítása a lakosság körében;
•  A korai, megfelelő terápia biztosítása, az önellenőrzés és az önmenedzselés feltételeinek biztosítása, edukációja és népszerűsítése a szűrés során diabéteszesnek bizonyult betegek számára;
•  A cukorbeteg-gondozás szakmai és szervezeti színvonalának erősítése.


Mint a tanácskozáson elhangzott, a diabetes népegészségügyi jelentőségű kórkép: Magyarországon a lakosság 7,6%-a cukorbeteg és ugyanennyire tehető azok száma, akik cukorbetegek, de nem tudnak állapotukról. Ez azt jelenti, hogy országunkban legalább 1,5 millió cukorbeteg él és még kétszer ennyire tehető azok száma, akik a betegség „előszobájában" vannak, mivel már károsodott szénhidrát-anyagcseréjük. A következő 15 évben az öt évnél fiatalabb diabeteses gyerekek száma hazánkban várhatóan megduplázódik, a 15 év alatti cukorbetegek száma 70 százalékkal fog nőni. A cukorbetegség, valamint annak szövődményeinek kezelésére Magyarországon évente 174,6 milliárd forintot költünk, ugyanakkor a cukorbetegséggel kapcsolatos költségek csak kis része a gyógyszeres terápia (inzulinok esetében a teljes összeg csupán 16,7%, tablettás kezelés esetében 9,5 %), a legnagyobb költségek a szövődmények kezelése során keletkeznek.


A diabétesz mindkét típusánál alapvető fontosságú a betegség felismerése. Az 1-es típusú cukorbetegek általában komoly tünetekkel jelentkeznek. A 2-es típusú cukorbetegeknél gyakran csak későn ismerik fel a betegséget – akkor, amikor az már visszafordíthatatlan szövődményeket okozott. Alapvető fontosságú, hogy minden frissen diagnosztizált cukorbeteg esetében szakellátóhelyen történjen konzílium történjen, s később is kiemelt jelentőségű az alapellátás és a szakellátás kölcsönös egyeztetése, tájékoztatása.


A tanácskozás főbb megállapításai:
Szükség van államilag finanszírozott szűrővizsgálatokra
A cukorbetegség terjedésének megállítására szükség van széles körben végzett, államilag finanszírozott szűrővizsgálatokra. Az időben megkezdett terápiával számos szövődmény megelőzhető, vagy késleltethető, jobb életminőséget adva a betegeknek és csökkentve az ország egészségügyi kiadásait.

Szükség van Nemzeti Diabetes Programra
Magyarországon a Magyar Diabetes Társaság 1991 óta törekszik arra, hogy egy egységes, Nemzeti Diabetes Programot hozzon létre. 2006-ban a munka félbeszakadt. Két alkalommal történt kísérlet elfogadtatására, de a megbeszélés mindkét esetben - források hiányában - zsákutcába torkollott. A most megrendezendő konferencián bemutatták a Magyar Diabetes Társaság által a Nemzeti Diabetes Program megújítására készített tervet, amelynek célkitűzése nem kevesebb, mint érezhető, kézzelfogható változásokat eszközölni a betegség hazai megelőzése, korai felismerése, korszerű kezelése és a szövődmények megelőzése területén.

Alapvető fontosságú, hogy a Nemzeti Diabetes Programot a kormányzat is elismerje és befogadja, valamint annak alkalmazásához forrásokat rendeljen – hangzott el.

Legolvasottabb cikkeink