• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Daniel Goleman: Fókusz

Egészségmagazin Szerző:

Az emberi figyelemmel kapcsolatos tényeket és tévhiteket veszi sorra, az összpontosítástól a szelektív figyelmen át egészen az empátiáig.

Mindennapi életünkben sokszor talán fel sem ismerjük, hogyan határozza meg életminőségünket, kapcsolatainkat, érzelmi vagy anyagi sikereinket a figyelem, az empátia, az érzelmi vagy a társas intelligencia. Daniel Goleman pszichológus-újságíró mintegy két évtizede kíséri figyelemmel, milyen forradalmi, a hétköznapokban is hasznosítható újdonságok és felfedezések jelennek meg a humántudományok területén. Felfedezései, tanácsai és a könyveiben ismertetett kutatási eredmények segítenek megismerni és tudatosítani agyunk működését, eligazodni a globális rendszerek, a társadalmi folyamatok vagy akár egyéni létezésünk szövevényes hálózataiban.



Daniel Goleman az új kiadásban megjelenő Társas intelligencia című könyvében tudományos és gyakorlati példák sorával érzékelteti, hogy a verbális és logikai készségek mellett mekkora jelentősége van az érzelmi és társas intelligenciának, nem csupán társas kapcsolataink, hanem harmonikus érzelmi, lelki fejlődésünk, sőt még anyagi érvényesülésünk szempontjából is. A gének és kulturális mémek szerepével, vagyis az emberi kapcsolatok biológiai és társadalmi természetével foglalkozó kötet rávilágított: a társas intelligencia olyan készség, amely a látáshoz, halláshoz és mozgáshoz hasonlóan megkönnyíti az élet fizikai, gazdasági, társadalmi dzsungelében való fennmaradást, eligazodást.

Aki a társas intelligencia különleges képességével rendelkezik, olvasni tud a másik ember gondolataiban, belelát a lelkébe, szívébe, együtt érez vele. Megismeri az adás örömét, és ezzel örömet szerezhet másoknak is.

Goleman legújabb, Fókusz című könyve az emberi figyelemmel kapcsolatos tényeket és tévhiteket veszi sorra, az összpontosítástól kezdve a szelektív figyelmen át egészen az empátiáig. Szerteágazó területekről hozott példák sorával bizonyítja, hogy a kiválóan teljesítő emberek a figyelem mindhárom altípusát – befelé irányuló, másokra irányuló, külső fókusz – tudatosan és összehangoltan alkalmazzák.

A praktikus tanácsok és kutatási eredmények segítenek megértenünk, hogy a jól megélt élet, az iskolai és a munkahelyi siker, de még a globális problémák kezelése is azon múlik, mire és hogyan figyelünk, vagyis hogyan irányítjuk − a könyv által „titokzatos képességünknek" nevezett − fókuszunkat. Goleman könyve azt is megmutatja, hogyan hozhatjuk helyre a fókuszát vesztett agyat, és hogyan hozható létre a fókusz három dimenziója közti egyensúly. A figyelem mindhárom típusa segítségünkre lehet abban, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben nemcsak boldoggá, hanem termékennyé is válhatunk.

Daniel Goleman az Érzelmi intelligencia, a Társas intelligencia és további tizenegy kötet pszichológus-újságíró szerzője, aki jelenleg a dalai láma életrajzi kötetén dolgozik. Egyetemek és vezetőképző intézetek állandó előadója, számos kutatás- és oktatásfejlesztő szervezet tagja, a Chicagói Egyetemen működő Tudományos, Szociális és Érzelmi Tanulási Együttműködés társalapítója.

Legolvasottabb cikkeink