• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Decemberben több panaszt okozhat az ételintolerancia

Egészségmagazin 2020.12.01 Forrás: Weborvos
Decemberben több panaszt okozhat az ételintolerancia

Sokaknál épp a karácsonyi ünnepeket nehezíthetik meg az ételintolerancia által kiváltott emésztési panaszok.

Az ételintolerancia nem ételallergia: amíg az allergiás embernél már egy falat mogyoró vagy más allergén elfogyasztása azonnali panaszokat vált ki, az ételintolerancia által okozott tünetek összefüggnek az adott ételből elfogyasztott mennyiséggel is. Ez az egyik oka, hogy a nagyobb ünnepi lakomák után többeknél jelentkezhetnek az ételintolerancia okozta panaszok.

– A túlevésre, a túlterhelt gyomorra, a puffadásra többféle terméket is reklámoznak, ám ha valakinél ételintolerancia okozza a panaszokat, magát a kiváltó okot ezek a tabletták nem szüntetik meg – szögezi le dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, a Magyar Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke, az Endomedix Diagnosztikai Központok orvosigazgatója. Hozzáteszi: az ételintoleranciát vagy ételérzékenységet azért nehezebb felismerni, mert a panaszok nem rögtön jelentkeznek, hanem egy-másfél nap is eltelhet, mire egy elfogyasztott alapanyag tüneteket okozhat. A panaszok rendkívül szerteágazók lehetnek. Az ételintolerancia okozhat puffadást, hasmenést, székrekedést, hasfájást, másoknál fejfájást, fáradékonyságot, alvászavart, de járhat ekcémás vagy pattanásos bőrtünetekkel is. A panaszok felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt megjelenhetnek.

– Nemcsak az ünnepekre, hanem egész évre jellemző, hogy sokan szednek különféle panaszaikra a tüneteket enyhítő gyógyszereket, miközben nem is tudnak róla, hogy ételintolerancia okozza a gondjaikat. Nem ritka, hogy akár hosszú évek is eltelnek, mire felvetődik egyáltalán a gondolata annak, hogy a panaszok mögött az étrend állhat. Tartós panaszok esetén mindig ki kell vizsgálni, nem szervi okok vagy más betegség áll-e a háttérben, ám ha másként nem sikerül magyarázatot adni a tünetekre, érdemes az ételérzékenységre is gondolni. Az ételintolerancia egy vérvétellel, laboratóriumi vizsgálattal kideríthető. Ha valaki kihagyja az étrendjéből a vizsgálattal kimutatott alapanyagokat, az ételintolerancia által okozott tünetek néhány hét alatt enyhülhetnek, elmúlhatnak, ehhez nincs szükség gyógyszerekre – hívja fel a figyelmet Takáts Alajos.

Egy korábbi kutatás tanulsága szerint Magyarországon az ételintolerancia gyanújával megvizsgált páciensek leggyakrabban a tejre, a tojásfehérjére, a búzára, az árpára, a kukoricára, a kóladióra voltak érzékenyek. A tünettel orvoshoz fordulók között volt olyan is, akinél az derült ki, hogy olyan „gyanú felett álló” fűszer okozott gondot, mint a – decemberben a mézes süteményekben és a forralt borban is sokat használt – fahéj.

Legolvasottabb cikkeink