• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Derékfájás, keringési zavarok: irodai székünk is lehet a probléma forrása

Egészségmagazin 2023.11.21 Forrás: (X)
Derékfájás, keringési zavarok: irodai székünk is lehet a probléma forrása

A nyolc-tízórás ülőmunka bizony idővel derékfájáshoz, keringési zavarokhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Elcsépelt közhely, mégsem lehet elégszer elmondani: a 21. században az ülés az új dohányzás. A nyolc-tízórás ülőmunka bizony idővel derékfájáshoz, keringési zavarokhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezt sokan felismerik, mégsem tesznek lépéseket a megelőzés érdekében. Cikkünkből kiderül, miért nem szabad halogatni a változtatást!

Gyorsan felmerülhetnek a problémák

Ha nem megfelelően, körültekintően kialakított a munkaállomásunk, például nem ergonomikus székben ülünk, vagy elfelejtünk helyesen ülni benne, komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A rossz testhelyzet miatt az izmaink egyenetlen terhelést kapnak. Egyes izmok túlterhelődnek és emiatt megnyúlnak, míg más izmok épp ellenkezőleg, az állandó passzivitás miatt összezsugorodnak. És hogy mi számít rossz tartásnak? Az előretolódó fej, az előreesett vállak, a görbült gerinc és a túlságosan hátrabillentett medence.

Különösen a gerincünkre kell odafigyelnünk, mert a hibás ülőpozíció hatására extrém nyomás kerül a porckorongokra. Ez pedig menthetetlenül oda vezet, hogy kínzó hát- és nyakfájás gyötör majd minket. Ez azonban nem minden. A görnyedt testtartás miatt összenyomódnak a belső szerveink, az alsó végtagi keringés pedig szignifikánsan romolhat.

Ezek a leginkább evidens és leggyakrabban felmerülő egészségügyi problémák, melyeket az ülőmunka, illetve a nem megfelelő szék okozhat. A rossz híreknek azonban koránt sincs vége. A rossz szokások fokozzák a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, sőt a stroke valószínűségét is. Egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy egyenes összefüggés van az ülőmunka és a korai demencia, valamint a migrén között.

Aligha kell ecsetelni, hogy az állandó ülő testhelyzet nem tesz jót a testsúlyunknak sem. A magas koleszterin, az elhízás és a diabétesz sajnos egyre több embert érint napjainkban, méghozzá a mozgásszegény életmód és a hibás ülőpozíció miatt. Eddig testi, fizikai panaszokról volt szó, az ülőmunka ugyanakkor a lelkünkre is hat. Már a napi hat óra üldögélés is növeli a depresszió és a kiégés kockázatát, de akár alvászavar, vagy szorongás is előfordulhat.

Tegyünk ellene!

Nézzük, milyen lépéseket tehetünk azért, hogy az ülőmunka ne károsíthassa az egészségünket!

Egy megfelelő szék

Legyünk őszinték, amikor irodai széket vásárolunk, elsősorban a dizájn, a márka és a marketingszöveg alapján döntünk. Ezek persze fontos szempontok, mégis érdemes az ergonómiát az első helyre rangsorolni. Az ergonomikus székek számos olyan hasznos tulajdonsággal bírnak, melyek támogatják az egészségünk megőrzését.

Ezek közül a legfontosabb az, hogy a szék helyes ülőhelyzetet biztosítson. Mindenképp olyan széket válasszunk, aminek állítható a magassága, dönthető a háttámlája és deréktámasszal is rendelkezik. Még jobb, ha olyan ergonomikus szék mellett döntünk, ami a dinamikus ülést is lehetővé teszi. Ez azt jelenti, hogy a szék rendelkezik háttámlával, az ülő részei pedig képesek együtt mozogni velünk, így folyamatosan megtámasztják a törzsünket.

A fejtámlát sem mindegy, hogyan használjuk. Gyakori tévhit, hogy hozzájárul a gerincünk egészségéhez, pedig folyamatos használata a nyaki izmok megrövidüléséhez vezethet. A rekreációhoz azonban szinte elengedhetetlen. Ugyanilyen fontos az is, hogy a kartámaszok állíthatók legyenek, vagy ha nem azok, akkor ideális magasságban kerüljenek elhelyezésre. Amennyiben ugyanis a karjaink egész nap lógnak vagy erőlködve folyamatosan emelnünk kell őket, az ízületeink és izmaink bizony hamar elfáradnak.

Helyes beállítások

A szék mellett az sem mindegy, hogy milyen az asztal, amin dolgozunk. Elsődleges, hogy megfelelően támassza a karunkat, de kifejezetten előnyös, ha a magassága is állítható. Ez utóbbinak köszönhetően akár állva is dolgozhatunk, váltogathatjuk a pozíciónkat, ami kifejezetten jót tesz a mozgásszerveknek. Bármilyen asztalunk is legyen, elengedhetetlen, hogy a székkel összhangban állítsuk be, hogy a testhelyzet szempontjából ne csak kényelmes, de az egészségettámogassák.

Életmódbeli változtatások

Ahhoz azonban, hogy az ülőmunkának ne az egészségünk lássa kárát, az életmódunkon is változtatnunk kell. Röviden és tömören: muszáj beiktatnunk a rendszeres testmozgást a mindennapjainkba. Kis lépésekkel is nagy eredményt érhetünk el. Például azzal, ha óránként legalább egyszer felállunk, alaposan kinyújtóztatjuk, átmozgatjuk a nyakunkat, végtagjainkat, derekunkat.

Az is egy jó megoldás, ha letesszük az autót, vagy hanyagoljuk a tömegközlekedést munkába igyekezve. Kerékpárral, vagy egy kis sétával máris meg lehet a napi mozgásadagunk. Az irodában pedig,  amikor csak tudunk, álljunk fel, és sétálgassunk, mondjuk telefonálás közben, vagy egy online meeting alkalmával. Talán ennél is fontosabb, hogy a munkából hazaérve ne huppanjunk le egyből a kanapéra, hanem aktivizáljuk magunkat. Egy könnyed kis séta, kerti munka, vagy laza testedzés is nagyban támogatja az egészségünket.

Gondoljuk meg alaposan, milyen széket vásárolunk

Még a fentiek betartása, megfogadása mellett is sok-sok időt fogunk ülve tölteni, ezért az ergonomikus szék megléte kulcskérdés. Igen ám, de könnyű elveszni az óriási kínálatban és a hangzatos marketingszövegekben. Jobban járunk tehát, ha szaküzletben, hivatalos márkakereskedőnél próbálkozunk, ahol hozzáértő  szakemberek segítenek minket a választásban!

Legolvasottabb cikkeink