• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diabétesz: Neked se legyen 8!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A cukorbetegség korunk egyik legszélesebb körben és leggyorsabban terjedő betegsége.

Az ENSZ a Diabétesz Világnapot 2006 decemberében vette fel világnapjai listájára. Azóta minden év november 14-én tartják az eseményt. Ekkor a megelőzésre és az akár halállal végződő kórképre is figyelmeztetik a Föld lakóit. Miért ezt a dátumot választották? Mert ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Magyarországon csaknem 800 ezer regisztrált cukorbetegről tudnak, továbbá arról is, hogy legalább ennyi a fel nem ismert, vagyis orvoshoz nem forduló diabéteszes. Becslések szerint a golyóbisunkon 2025-re a betegség már 333 millió ember érinthet, akik közül mind több a fiatal. Az 1-es típusú cukorbetegség elsősorban a gyerekeknél és az ifjabbak körében jelentkezik. Az orvostudomány mai állása szerint nem megelőzhető kórkép. Nem úgy az utóbbi, a 2-es típusú diabétesz, ami mindenekelőtt a helytelen, mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás következménye.

- Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezte a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Akkor és ma is ezen a napon hívják fel az egyre súlyosabb népegészségügyi problémára a figyelmet. Meg arra is, hogy megduplázódott az úgynevezett prediabéteszesek száma – mondja Rózsa Iván, a Sanofi gyógyszercég kommunikációs igazgatója.

- A mai eseménynek cégünk a „Neked se legyen 8!" felhívást választotta – folytatja. - E szlogenünknek kettős célja és üzenete van. Az egyikre és másikra is érdemes odafigyelni. Ugyanis az idén elfogadott szabályozás értelmében csak azok az analóg inzulint kapó betegek folytathatják teljes támogatással a korszerű készítménnyel történő kezelést, akiknél az úgynevezett HbA1C – a háromhavi átlagos vércukorérték – 8% alatti. (Tény ugyanakkor, hogy akinek a humán inzulinnal nem sikerült 1 év alatt 8% alá vinni ezt a vércukorértéket, azok a korszerű analóg inzulinterápiára válthatnak.

Márpedig a 8% alatti érték elérésért nemcsak az egészségügynek, hanem az érintetteknek is tenniük kell, s ez a második üzenetünk. Helyes táplálkozással és mozgással az egyén felelőssége is, hogy miként alakul a betegsége. Óriási a megelőzésben, illetve az elfogadható állapot szinten tartásában az érintettek felelőssége – mondta Rózsa Iván.

A Sanofi gyógyszercég szervezésében ma az egyik élelmiszerlánc áruházában egész napos dietetikai tanácsadásra várják az érdeklődőket.