• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dr. Puli és a mosolygó kórház

Egészségmagazin Forrás: MTI

Van olyan, hogy mosolygó kórház? Hiszen a betegek háza köztudottan nem a vidámság helyszíne, ott inkább könnyek, fájdalmak, remények és köznapi tragédiák jelzik az idő lassú múlását. Újabban azonban egyre többen fáradoznak azon, hogy a komor kórházfalak között felcsillanjon a jókedv, a derű. Jó szándékú emberek fognak össze rendre és "Piros orr", "Gyógyvarázs" vagy "Mosolygó kórház" címszó alatt, alapítványi munkával varázsolnak vidámságot a a beteg gyerekek kórházi életébe.

A Mosolygó Kórház Alapítvány létrejötte önmagában véve is meseszerű. Ilyennek képzelte dr. Albert Royaards, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy megvalósult. Ki ez az ember, aki Hollandiában született, ügyvédként és bankárként dolgozott, világfiként élte az életét, és egyszer csak úgy döntött, hogy Magyarországon "táborozik le"?

Csáky Bornemissza Éva grófnő, az alapítvány létrehozója mondja el róla, hogy hazánkban járva nemcsak a szép tájak, a finom ízek, a barátkozó emberek ejtették rabul, hanem észrevette azt is, hogy sok helyen jól jönne a segítség. Miután az aktív munkától visszavonult, úgy döntött, hogy a magyarországi gyermekkórházak segítője lesz. Ma már szinte második hazájának tekinti Magyarországot, minden idejét itt tölti az alapítvány kuratóriumi elnökeként, és segít, ahol csak tud.

Az alapítvány 2004 óta működik, a kuratórium kilenc kiemelt magyarországi gyermekgyógyászati intézmény vezetőjéből és két jogászból áll. Legfőbb célja és tevékenységi köre, hogy a kórházi kezelésben részesülő gyermekek rehabilitációját elősegítse - a szükséges műszerek, berendezések, orvosi eszközök adományozása mellett, lelki állapotuk, közérzetük javításával is. Ezért rendszeresen zenei, művészeti programokat szerveznek számukra, hivatásos művészek részvételével. Már működésük első 12 hónapjában 50 millió forint értékű újraélesztő felszerelést vásároltak a magyarországi gyermekkórházaknak.

Hogy honnan a pénz e fontos célra? A holland elnök összekerékpározta. Ezt szó szerint kell érteni, dr. Royaards ugyanis magyarországi kerékpárkörútján hazánk 252 városának és Budapest 23 kerületének polgármestereit is felkereste. Kerékpárútja 6000 kilométeres volt, és 4 hónapon át tartott. Legfőbb célja az alapítvány megismertetése mellett szponzorok, támogatók szerzése volt.

A túra sikerrel járt. Ma már minden héten megjelennek a bábművészek és zenészek műsorukkal a gyermekkórházakban. A fővárosban szoros kapcsolatot ápolnak a Bethesda, a Madarász utcai, a svábhegyi és a Tűzoltó utcai gyermekkórházakkal, vidéken legújabban a nyíregyházi kórházzal, amelynek sikerült helyi szponzort szerezni.

Az alapítvány vezetőinek álma, hogy minden megyében kialakuljon egy helyi kör, művészekből és támogatókból, akik patronálják a gyermekkórházakat, hogy a test gyógyulása mellett a lélek harmóniájához is hozzájáruljanak.

Az alapítvány elnyerte a kiemelkedően közhasznú besorolást. Működésének híre és sikere túljutott az országhatáron. Sokan összefognak segítésére, különféle rendezvények bevételét ajánlják fel a jó ügy érdekében, többek között Genfben, Londonban, Bostonban, Hágában, Torontóban, Sydneyben, New Yorkban és most Budapesten is ilyen céllal rendeznek gálavacsorát, amelynek fővédnökségét Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége vállalta.

Az alapítvány kabalája dr. Puli is mind ismertebb és népszerűbb, segítségével egyre inkább gyarapodnak a mostoha körülmények között működő gyermekgyógyintézetek. Ezek az intézmények beszerzésük 25-40 százalékát kizárólag alapítványi pénzből fedezik, kell tehát a segítség, főként ahhoz, hogy az ország minden pontjára jusson belőle.

Legolvasottabb cikkeink