• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kövérség ellen TOGa

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Bíztató eredményt mutat a Satiety, Inc. kövérség elleni orális eljárásának első klinikai tesztje.

A Satiety, Inc. beszámolt a TOGa(TM) elhízás elleni kezelési eljárás klinikai tesztjeinek első eredményeiről. A TOGa(TM) ("transoral gastroplasty") eljárás elsőként alkalmazza a hagyományos kövérség elleni sebészi beavatkozással azonos eredményű megoldást műtéti seb nélkül, teljes egészében a szájon át.

A kövérség a WHO adatai szerint több mint 300 millió embert érint a világon. A kövérség számos súlyos egészségi károsodás, közöttük a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, reuma, alvás közbeni légzésszünet és a rák egyes típusainak közvetlen vagy közvetett kiváltó oka lehet. Az Egyesült Államokban a becslések szerint a kövérség évente 100 ezer idő előtti elhalálozást okoz és mintegy 100 milliárd dollárnyi gyógyellátási kiadással jár. Az Egyesült Államokban nagyjából 22 millió felnőtt számít kórosan kövérnek. 2005-ben a kórosan kövér népességből 170 ezren estek át kövérség elleni sebészi beavatkozáson és számuk évente úgy 10 százalékkal növekszik. Miközben a beavatkozások száma évről évre növekszik, a becslések szerint a kórosan kövér populációnak évente mindössze 1,2 százaléka esik át rajta.

A kövérség legelterjedtebb kezelési eljárásai, a fogyókúra, a testmozgás és a gyógyszeres kezelés igen szerény hosszú távú eredményességet mutatnak. A kövérség elleni radikális sebészi beavatkozások - amelyek csökkentik a gyomor térfogatát akár vékonybél kurtítással is vagy anélkül - ezzel szemben az egyedüli hatékony megoldásnak bizonyultak a tartós testsúly csökkenés eléréséhez. A jelenleg alkalmazott sebészi eljárások hatékonyak ugyan, de mindenképpen súlyos műtéti beavatkozásnak minősülnek, mivel az emésztőrendszer vissza nem fordítható átalakításával vagy akár implantátum beültetésével is járhatnak. Számos beavatkozást igénylő páciens kénytelen lemondani a műtétről az esetleg fellépő komplikációk vagy hosszú távon bekövetkező kedvezőtlen fejlemények viszonylag magas aránya miatt.

A TOGa eljárás teljes mértékben szájon át végzett beavatkozás amellyel a műtéti gyomorszűkítéssel összevethető testsúlycsökkenést lehet elérni. Az eljárás lényegesen kevésbé invazív jellegű és jóval rövidebb gyógyulási időt igényel, egyben jelentős mértékben lecsökkenti a komplikációk fellépésének kockázatát a jelenleg alkalmazott sebészi beavatkozásokhoz képest. A TOGa eljárás során a sebész szájon át juttat le egy tűző készüléket a gyomorba és csökkenti le annak méretét a gyomorszájnál. Az eredmény anatómiailag hasonlít más olyan gyomorszűkítési eljárásokhoz amelyek fizikailag szabnak korlátot az egy étkezés alatt elfogyasztható étel mennyiségének. A beavatkozás nem műtéti úton történik, hanem endoszkópos úton, így bármely kellően képzett sebész, általános sebész vagy gasztroenterológus szakember elvégezheti. A TOGa eszköz jelenleg kísérleti stádiumban van és nem rendelkezik hatósági engedéllyel sem az Egyesült Államokban, sem Európában.

Legolvasottabb cikkeink