• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Drogjelentés 2007

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az egészségügyi kezelési lánc 2006-ban is meglehetősen egyenetlen és hiányos volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, megjelent az EMCDDA Éves Jelentés 2007 A kábítószerprobléma Európában kiadványa. A november 22-én bemutatott jelentés fejezetei a legfrissebb európai áttekintést nyújtják a szerhasználat elterjedtségéről, a fogyasztási szokásokról, a kínálatról, a kezelésről és a kábítószer-jelenség egyéb kérdéseiről. November 26-án bemutatták a magyarországi kábítószerhelyzetről szóló 2 friss kiadványt is, mely 2006-os hazai adatokon alapul, és a korábbi évekhez hasonlóan jelentékeny részét a Drog Fókuszpont által gyűjtött adatok képezik.


Az európai jelentés megállapítja, hogy a kannabisz-használat Európában stabilizálódik, és a fiatalok körében a népszerűség csökkenésének jelei mutatkoznak. Az intenzív használat viszont egészségügyi aggályokat vet fel, a szert mintegy 3 millióan használják naponta vagy szinte minden nap.

A kokain-fogyasztók száma a becslések szerint ismét emelkedett. Körülbelül 4,5 millió európai lakos számolt be a kábítószer múlt évi használatáról. Rekord mennyiségű kokain lefoglalása jellemezte Európát: 2005-ben 107 tonnát foglaltak le, a 2004-es mennyiségnél legalább 45%-kal többet. A HIV helyzet összességében biztató, de az intravénás kábítószer-használók körében 2005-ben regisztrált 3 500 új fertőzés nyomatékosítja, hogy további erőfeszítésekre van szükség. A HIV-fertőzéssel élő intravénás kábítószer-használók száma 200 000-re tehető. Az 1 milliót is elérheti a hepatitis C fertőzöttek száma, így ez „Európa rejtett járványa" lett.

Félő, hogy a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás visszaszorításában Európa elmarad a kitűzött céltól. A túladagolásos halálesetek száma évi 7 000–8 000 közé tehető, és a legfrissebb adatok nem mutatnak csökkenő tendenciát.


A hazai adatok szerint 2006-ban összesen 15480 drogfogyasztót regisztráltak az adatszolgáltatásra kötelezett kezelőhelyek, az előző évhez képest a növekedés 5%, az új betegek száma pedig 10%-kal csökkent (5673 fő). 2000 óta folyamatosan csökkent a kezelt heroin-fogyasztók, és az intravénás használók száma. Ez a tendencia 2006-ban megfordult és mind a kezelt heroin-fogyasztók, mind az intravénásan használók körében növekedés volt tapasztalható.


2006-ban is a kannabisz-származékok miatt kezeltek aránya a legnagyobb, a kezelt amfetamin-fogyasztók száma először csökkent az előző évhez képest. Tovább nőtt a kokain, viszont csökkent a hallucinogén szereket fogyasztók száma.


Az egészségügyi kezelési lánc az előző évhez hasonlóan, 2006-ban is meglehetősen egyenetlen és hiányos volt. Komoly problémát jelentett a szakember-hiány és az addiktológiai/pszichiátriai problémával küzdő gyermekek és serdülők megfelelő egészségügyi ellátása. A problémás droghasználók véleménye szerint a két legnehezebben elérhető kezelési forma a drog-rehabilitáció és a metadon fenntartó kezelés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A drogfogyasztás szociális következményeinek vizsgálata során megállapították, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a szociálpolitika és az ellátórendszer válaszai a fennálló és az újonnan jelentkező kihívásokra a legtöbb esetben még mindig elszigeteltnek tekinthetők. Leginkább - legyen szó lakhatás, oktatás, képzés, vagy a foglalkoztatás kérdéséről - civil, egyházi szervezetek kezdeményezéseiről beszélhetünk, melyek mögött - állami és külföldi - pályázati források állnak.


A 2006. évi jelentett incidencia adatok, valamint a 300 intravénás kábítószer-használó célzott HIV vizsgálata alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a hazai populációban a korábbi évekhez hasonlóan igen alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma. A drogambulanciákon kezeltek, illetve az alacsonyküszöbű szolgáltatásokat igénybevevők körében 28,9%-os HCV prevalencia volt mérhető. 2006-ban a tűcsere-programok által kiosztott injektorok száma 56%-al, a kliensek száma 84%-kal növekedett az előző évhez képest. A másodlagos tűcserére utaló, eddig növekvő tendenciát mutató, egy főre jutó injektorok száma 2003 óta először 2006-ban csökkent. Ez jelentheti azt, hogy a programok egyre több kábítószer-fogyasztót érnek el közvetlenül.


Az elmúlt évekhez képest összességében csökkent az illegális szerhasználat miatt bekövetkezett halálesetek száma, a halálos heroin túladagolások száma azonban tovább növekedett. 2006-ban a heroin miatt bekövetkezett halálesetek tették ki az illegális szerhasználat okozta közvetlen halálozás 88%-át, amfetamin és ecstasy típusú szerek okozta haláleseteket nem jelentettek.


Magyarországon 2006-ban 13,4%-kal csökkent az ismertté vált visszaélés kábítószerrel bűncselekmények száma a megelőző évhez képest. Azonban az összbűnözésen belüli aránya nem változott. Az ismertté vált elkövetők száma 15%-kal kevesebb volt 2006-ban, mint ahány kábítószerrel visszaélés esetet detektáltak a hatóságok. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik visszaélés kábítószerrel bűncselekmény miatt eljárás alá vont elkövetőt legalább kétféle kábítószer-bűncselekmény elkövetésével vádolták meg. 2005-ben ez az arány 7% volt, és a korábbi években sem emelkedett efölé. Ennek oka elsősorban a büntetőjogi szabályozásban keresendő.


A kábítószerpiacon 2006-ban a legnagyobb mértékű változás az ecstasy tabletták vonatkozásában volt tapasztalható, mivel jelentősen csökkent mind a lefoglalások száma, mind a lefoglalt tabletták mennyisége, továbbá számottevő mennyiségben jelentek meg alacsony hatóanyag-tartalmú készítmények. Kis mértékben újra növekedett a heroin és a kokain aránya. Az utcai forgalomba került kábítószerek tisztasága szerenként különböző mértékben változott.


A teljes tanulmány itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink