• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ECSET járja városainkat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Indul az ország egészség tesztje, az Egy CSEpp Teszt (ECSET) – jelentette be Erős Antónia.

Az RTL híradósa által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány május 14-től szeptember végéig minden megyeszékhelyen tart ingyenes szűréseket. A megyéket sztárok képviselik, akik a tegnapi sajtótájékoztatón már ki is próbálhatták a szűréseket. A sztárok átlagos vércukorszintje 5, 3 mmol/L, azaz a kívánatosnak megfelelő volt.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány országos körútja az Egy CSEpp Teszt (ECSET) nevet kapta, mert célja az, hogy képet kapjunk az ország egészségi állapotáról. Májustól szeptemberig az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány szakemberei az ország összes megyeszékhelyén biztosítanak ingyenes szűréseket, amelyeken bárki ingyenesen megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, koleszterinszintjét, vagy akár testösszetétel monitorozáson, melanóma szűrésen, lépésszámláló-, vagy bőrtípus tanácsadáson is részt vehet. Az Alapítvány célja a rendezvénysorozattal az, hogy az ország nagyvárosaiban egyrészt ingyenes szűrési lehetőségek legyenek, másrészt minél több ember kapjon felvilágosítást a különböző krónikus betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatban (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás).

Az ECSET állomásain a szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres és ellenőrzött testmozgásra, és segítenek a különböző betegségek kockázatának felmérésében (Findrisc-diabétesz teszt, kardiovaszkuláris rizikó-teszt, testösszetétel monitor, anyajegy vizsgálat). Az Alapítványnak az is a célja, hogy a szűrés után a megfelelő szakorvoshoz illetve háziorvoshoz eljussanak azok, akiknek az értékei eltérnek a kívánatostól.

Az Alapítvány munkatársai táplálkozási, testmozgással kapcsolatos tanácsokat is adnak, és megmutatnak, kipróbáltatnak olyan eszközöket a résztvevőkkel, amelyek az egészséges életmódot szolgálják (önellenőrzést segítő otthoni vérnyomás-, vércukor, koleszterinmérők, lépésszámlálók, stb…)

Azok, akik ellátogatnak az Egy CSEpp Teszt eseményeire, nem csak az egészségükért tesznek, hanem segíthetik városukat a „Legegészségesebb város" cím megszerzésében is.

A versenyben sztárok segítik a városokat. Minden megyeszékhelyet „sztár képviselők" is meglátogatnak, akik részt vesznek a szűréseken, ezzel buzdítva saját megyéjük lakóit.
Többek között elfogadta a felkérést Barabás Éva, Erdélyi Mónika, Gombos Edina, István Dániel, Jakupcsek Gabriella, Katus Attila, Ördög Nóra, Pataki Zita, Szellő István, Szily Nóra, Vujity Tvrtko és Véber István.

Legolvasottabb cikkeink