• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Édes íz kalóriák nélkül - mit mondanak a szakemberek?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek hatékonyan segíthetik az elhízás elleni küzdelmet és a cukorbetegek életét.

Többek között ez a megállapítás hangzott el a 17. Nemzetközi Dietetikus Kongresszuson Granadában. Az étvágy-kontrollal, a táplálékbevitellel és az elhízással foglalkozó szakértők egyetértettek abban és megerősítették, hogy az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek hatásosan segíthetik a testtömeg-karbantartást, illetve a fogyást, amennyiben azokat a cukor helyett használjuk. Ebből következően pedig stratégiailag fontos szerepük lehet a világméretű elhízás-járvány elleni küzdelemben is - tájékoztatott a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA).

A szeptember 7-10. között zajlott konferencián több mint 1500 dietetikus és táplálkozástudományi szakember vett részt a világ minden tájáról. A szakmai rendezvényen külön szimpóziumon foglalkoztak az édesítőszerekkel.

Az “Édes íz kalóriák nélkül: hogyan válhatnak az alacsony energiatartalmú édesítőszerek hasznos eszközzé a gyakorlatban?" c. szimpóziumon négy elismert akadémikus és kutató vett részt előadóként  Dr. Aimilia Papakonstantinou, az Athéni Mezőgazdasági Egyetem professzorának elnökletével. Rajta kívül Prof. Kees de Graaf (Wageningen Egyetem, Hollandia), Prof. Anne Raben (Koppenhágai Egyetem, Dánia) és Dr. Caomhan Logue (Ulster Egyetem, Írország) tekintette át a téma legfrissebb szakirodalmát és kutatási eredményeit, beleértve a népegészségügyi hatásokat is.

A szakemberek kiemelték azt, hogy az édes íz iránti vágy alapvető emberi tulajdonság, születésünktől fogva bennünk él, noha az idő előre haladtával ez a vágy csökken. A jelenlegi táplálkozási ajánlások szerint viszont a napi cukorbevitel nem haladhatja meg a napi energia-bevitel 10%-át. Ebben az összefüggésben még nagyobb szerepe lehet az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek, amelyekkel elősegíthető a népegészségügyben stratégiai fontosságú, általános cukorbevitel-csökkentés.

Az is elhangzott a kerekasztal-beszélgetésen, hogy a 80-as évek bizonyos tudományos elméleteit meghaladva, a friss kutatási adatok azt mutatják, hogy az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítők nem fokozzák az étvágyat, nem vezetnek súlygyarapodáshoz, sőt, épp ellenkezőleg, fogyasztásukkal csökkenteni lehet a napi energiabevitelt, ha a cukrot váltjuk ki velük. Így pedig hatékonyan járulhatnak hozzá a testtömeg megőrzéséhez vagy a fogyáshoz.

A cukor alternatívájaként az édesítőszerek hatékonyan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek csökkentsék a cukor- és energiabevitelüket és megőrizzék a normális testsúlyukat, illetve a cukorbetegek étrendjébe is hasznosan beépíthetők. Végül a szakemberek felhívták a figyelmet a dietetikusok kulcsszerepére, hogy felvilágosítással is segítsenek az egészséges és fenntartható étrend kialakításához.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetségről (ISA)

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség egy olyan belga jog szerint nyilvántartott non-profit szervezet, mely az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviseli.

Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet. Az ISA nem-kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a Codex Alimentarius Bizottságban, amely meghatározza a nemzetközi élelmiszer-szabványokat.

Legolvasottabb cikkeink