• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségre nem volt veszélyes a ferihegyi izotópcsomag

Hírek Frissítve 2018.08.16 Forrás: MTI
Egészségre nem volt veszélyes a ferihegyi izotópcsomag

A helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és környékét szerda este zárta le hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került a környezetbe - tette hozzá.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője megerősítette az információt, amely szerint egy irídiumizotópot tartalmazó konténer okozott a repülőtér forgalmában fennakadást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utasok végig biztonságban voltak.

Tóth Norbert nemzetközi jogász azt mondta: függetlenül attól, hogy nem magyar lajstromozású repülőgéphez kapcsolódik a baleset, a magyar hatóságoknak - a katasztrófavédelemnek és a közlekedési hatóság légügyi hivatalának - kell majd kivizsgálniuk a baleset körülményeit.

Nem volt külsérelmi nyom, nem sérült meg az a konténer, ami miatt szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőteret - mondta Salik Ádám, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa csütörtökön. Kifejtette, a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen. Hozzátette: az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez azonban a szakember szerint természetes, amikor - mint most is - nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak. Mint mondta, a konténerben 465 terabecquerel (TBq) mennyiségű irídium-192 izotópot szállítottak.

A szakember jelezte, az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak, elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor szerda este azt közölte, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A cég hangsúlyozta, hogy sugárzó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink