• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy nap a többiért a vese védelmében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A figyelemfelhívó kampány hazai rendezvényei ezekben a napokban zajlanak országszerte.

Igencsak meglepődhetnek majd azok, akik csütörtökön éppen délután négykor vásárolgatnak vagy nézelődnek a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban – ám nem rontjuk el a meglepetést, elég most annyi, hogy könnyen belecsöppenhetnek a március 14-re, a Vese Világnapjára időzített programok egyikébe. A magyar kezdeményezésre indult nemzetközi, figyelemfelhívó kampány hazai rendezvényei ezekben a napokban zajlanak országszerte, jó alkalmat teremtve arra, hogy szó essen egy nem kevéssé fontos, ám méltatlanul hanyagolt témáról, a néhány nap alatt kialakuló akut (heveny) veseelégtelenségről. Bár ez az életet veszélyeztető állapot lehet átmeneti és szakorvosi beavatkozással elhárítható, a közlekedési vagy sportbaleseteket leszámítva nem minden előzmény nélkül támad, így megelőzhető.

Az ép vesét is károsíthatja a kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás). Az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. További tényező egyes gyógyszerek nem ellenőrzött alkalmazása. Sokszor egy már meglévő, fel nem ismert vesebetegséget ront tovább egy rárakódó, második betegség. A károsodás olyan súlyos lehet, hogy átmeneti vesepótló kezelés válik szükségessé. Amennyiben a gyógyulás nem teljes, krónikus vesebetegség, veseelégtelenség is kialakulhat.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit. A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

Az akut veseelégtelenség kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről tudhatnak meg többet azok, akik figyelemmel kísérik a híradásokat és megszívlelik a jó tanácsokat. Minderről és a világnapi programokról bővebben is talál információt a Nemzeti Vese Program honlapjának világnapi összeállításában.