• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy vesebeteg gasztronómiai kalandozásai

Egészségmagazin Forrás: MTI

Így lehetne összefoglalni annak a szakácskönyvnek a lényegét, amelyet egy gyakorló, súlyos vesebeteg írt.

Ma, a szakácskönyvek reneszánszának idején, miért ír szakácskönyvet egy 91 éves ember, akit elégtelen veseműködése heti háromszor több órára dialízishez, művesekezeléshez köt? Hiszen annyi ajánlás, annyi dietetikai tanácsadás, annyi kímélő ételrecept van forgalomban, hogy mindenki találhat kedvére és betegségére valót.

Szigeti Andor egy éve szenved vesebetegségben, ő is megismerte a szigorúan ellenőrzött diétás receptek sorát, de mint régi vendéglátós, arra gondolt, miért kellene neki íztelen, fantáziátlan koszton élni, csak azért, mert beteg. A hajdani kabai bakter fia végigjárta a vendéglátóipar összes ranglétráját, mikor annak idején elindult a fővárosba szerencsét próbálni.

Szigeti Andor jól ismeri a vendéglátás minden csínját-bínját, otthon van a gasztronómia háza táján. A sors különös fintora, hogy aki a legpazarabb, legrafináltabban elkészített ételek részese lehetett, egyik napról a másikra olyan súlyos vesebetegséget kapott, hogy nem nélkülözheti a legszigorúbb diétát. A kalóriamennyiség, a szénhidrát, a fehérjék, zsiradékok, a kálium, a foszfor és a vas bevitelének napi adagja korlátozott, és ehhez még hozzátartozik az elfogyasztott folyadékmennyiség szigorú betartása is.

- A diéta szükséges rossz, amelyhez igazodni kell - hangsúlyozza. - Ennek ellenére nem gondolom, hogy sorstársaimnak és magamnak végleg és teljes mértékben le kell mondanunk az élet egyik öröméről, a jó, ízletes ételekről. Igaz, a pacalpörkölt, a házi disznótoros már nem szerepelhet a menüben, de azért remek ízeket így is tartogat a magyar konyha. A fűszerek ízhatása csodákra képes, a zöldfűszereké különösen. Aromájukhoz semmi nem hasonlítható, és aki megismeri ezeket, a velük készült étkeket, sokkal könnyebben megfeledkezik a magyar konyha hagyományos fűszereiről, a paprikáról, borsról, hagymáról.

Zöldfűszer, fűszerzöld, levélfűszer - így is, úgy is nevezik ezeket a régóta ismert, de újra felfedezésre váró ételízesítőket. A bazsalikom, a csombor, a tárkony, a kakukkfű, a borsika, a lestyán, a kaporzöld, a majoránna, a póréhagyma, a rozmaring, a sáfrány, a turbolya és a zsálya csodát tesz az ételekkel, és ma már valamennyi kapható a piacokon, nagyobb bevásárlóhelyeken.

Szigeti Andor könyvében 200 olyan ételt ír le, amelyek mindegyike a felsorolt zöldfűszerek valamelyikével készült. A cikória krémlevestől a csomboros húsos káposztáig, a zöldfűszeres palacsintától a zöldséges, sajtos töltött paprikáig, a turbolyamártástól a kapormártásban készült tonhalig ínycsiklandozó ételsort varázsol, nem csak a diétára szorulóknak, hiszen bárki kedvére megkóstolhatja a különleges ízkavalkádot.

Ételreceptjei mellett nem feledkezik meg a zöldfűszerek eredetéről, kultúrtörténetéről, vegyítésük módjáról sem, mindezekben avatott kalauzunk.

A könyvnek talán mégis legnagyobb értéke, hogy felhívja a betegek figyelmét: a művesekezelés és az előírt gyógyszerek mellett van egy harmadik lehetőség is az életminőség fenntartására - a változatos, élvezetet nyújtó táplálkozás.

Meggyőződéssel vallja, hogy csak az ízletes étel ösztönöz fogyasztásra, csak az serkent emésztésre, felszívódásra, és csak az válik a szervezet hasznára.

Egy 91 éves ember hobbijából közkincs lehet, mert bár Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról a könyv címe, mégis sokkal több annál: a betegeknek napi segédanyag az étkezéshez, az ínyenceknek lehetőség új ízek felfedezésére, a konyhaművészet számára pedig igazi kuriózum, egyedülálló vállalkozás.