• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életekbe kerülhet az oltás elleni kampány

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Továbbra is az Omninvest gyártja az influenza elleni ingyenes vakcinát.

Pénzért már szeptember közepe óta kapható a patikákban az influenza elleni vakcina, térítésmentesen pedig október második felétől kérhetik a kockázati csoportokba tartozók a háziorvosoktól. Idén is 1,3 millió adag ilyen térítésmentes oltóanyagot biztosít az állam, amelyet továbbra is, a korábban sokat támadott Omninvest nevű cég gyárt. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban (OTH) tartott csütörtöki tájékoztatón szó esett arról is, hogy egyre jobban terjednek a médiában az oltásellenes, általában alaptalan híresztelések. Az OTH szerint az ilyen kampányok akár életeket is veszélyeztethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet a mostani 2012/2013-as influenzaszezonra ismét három komponensből álló vakcinát ajánlott: a pandémiát okozó A/H1N1 vírus már tavaly is alkalmazott egyik típusából, az A/H3N2 egy új változatából és a B vírus egy szintén új törzséből álló oltóanyagot. Ez a három hatóanyag lesz benne az államilag támogatott, az ingyenes vakcinákban és az 1500-3500 forint közötti áron, a patikákban pénzért kapható oltóanyagokban is.

A gyártókon kívül a különbség leginkább a kiszerelésben és az adalékanyagokban lesz. Például a legdrágább oltóanyag már olyan összetevőket is tartalmaz, és olyan módon adható be, hogy a vérzékenységben szenvedők is biztonsággal megkaphatják. Épp ezért az állam az 1,3 millió Omninvest-es vakcinán felül ebből a drágább, az izom helyett a bőrbe adott, úgynevezett intradermális oltóanyagból is rendelt 2 ezer adagot, így a hemofíliások is ingyen juthatnak influenza elleni védelemhez.

Rajtuk kívül idén is ugyanazok a kockázati csoportok kaphatnak térítésmentesen oltást, mint a korábbi években: az idősek, a várandósok, a krónikus betegek, a gyerekek és azok, akik zárt helyeken nagy közösségekben dolgoznak, illetve élnek. Az ÁNTSZ azoknak is ajánlja az oltás felvételét, akinek egészen kicsi, fél évesnél kisebb gyermeke van, ugyanis őket közvetlenül még nem lehet oltani, így a környezet védettsége biztosíthatja a gyermek védettségét is.

Az OTH tájékoztatása szerint egyébként a tavalyi 1,3 millió ingyenes oltóanyagból 831 ezer adag fogyott el. Általában is ez az arány, ami azt jelenti, hogy térítéses oltásokkal együtt a lakosság 10-15 százaléka védekezik az influenza ellen. Ez a régióban magas aránynak számít, Nyugat-Európában viszont kétszer nagyobb a védettség. Ráadásul, az itthon is egyre terjedő oltásellenes kampányok még ezt az eredményt is aláássák. Pedig az ÁNTSZ véleménye szerint valamennyi tudományos tény azt támasztja alá, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok jóval kisebbek, mint amit az influenza akár halálos szövődményei jelenthetnek.

A tavalyi, térítéses oltásokkal együtt körülbelül egymillió oltott esetből például összesen 16 jelzés érkezett, hogy valamilyen, feltehetően az oltással kapcsolatos esemény történt. Ezek többsége is átmeneti panasz volt: bőrpír, láz, duzzanat. Két halálesetet is jelentettek az oltást követő egy hónapon belül, de a patológiai vizsgálatok egyik esetben sem mutatták ki az összefüggést a vakcinával.

Az OTH-ban tartott csütörtöki beszélgetésen szóba került az az oltásellenes magyar csoport is, amely még a Hír tévében is hallathatta a hangját. Ócsai Lajos jellemzésükre felhozott egy példát: e csoport szerint a járványos gyermekbénulást nem vírus, hanem az ipari forradalom, pontosabban az azzal járó szennyeződés okozta. A főosztályvezető szerint tudománytalan összeesküvés-elméletekkel nem tudnak mit kezdeni, pedig az ÁNTSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy tekintettel legyen az egyes emberek meggyőződésére, vallására. Erre is példát hozott: az egyházakkal folytatott konzultáció során kiderült, hogy a Jehova tanúinak nézete szerint nem kaphatnak emberi vérkészítményt, ezért az ilyet tartalmazó gammaglobulin oltás helyett, ennek az egyháznak a tagjai, az emberi vért nem tartalmazó Hepatitis A vakcinát kapják.

Az OTH figyelmeztettek: senki ne feledje, az influenza elleni oltás receptköteles, a háziorvos írhatja fel a vényt. Lesz azonban néhány cégfinanszírozott oltópont, ahol a térítéses vakcinát helyben felírják és be is adják, ezen kívül az ÁNTSZ oltópontján az ingyenesen járó oltóanyagot is egyből megkaphatják az arra jogosultak. Az influenzafigyelő szolgálat egyébként jövő héten kezdi meg működését és jövő év májusáig ad hírt hetente a fertőzésről.