• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Félúton vagy tévúton jár az egészségügy?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A NEK soron kívüli egyeztetést kezdeményez a kormányfővel az ágazati problémák megoldására.

Az elmúlt kormányzati ciklusokban kilátástalannak érezték az ágazatban dolgozók a helyzetüket, ezért nagy várakozással fogadták az Orbán-kormányt, ám minden eddiginél nagyobbat csalódtak, fogalmazták meg a résztvevők a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal NEK) mai rendkívüli, nyílt plenáris ülésén.

Ismét kiábrándultság vett erőt az orvosokon, szakdolgozókon, amit mutatnak az elvándorlás növekvő számai, fogalmazott az „Egészségügy félidőben, félúton vagy tévúton" című helyzetértékelésében Éger István, a MOK elnöke. Elmaradt a remélt forrásbevonás, sőt, további megszorításokat kell az ágazatnak elszenvednie, lassan lemaradva a visegrádi országoktól is az egészségügyre fordított kiadásokat tekintve. Aktuálpolitikai érdekek alakítják és a maradékelvűség az irányadó, holott nemzetstratégiai ügyként kellene kezelni az egészségpolitikát, hiszen a lakosság egészségi állapota minden nemzetközi összehasonlításban kifejezetten rossz, mutatott rá a MOK elnöke.

Tiszteletreméltónak és megköszönendőnek minősítette a szaktárca igyekezetét a béremelésért, ám jelezte, hogy annak mértéke nem képes megnyugvást, elégedettséget elérni az egészségügyben dolgozók körében. Az orvos- és nővérhiány olyan nagymértékűvé vált ugyanis, hogy még az állam által megszabott ellátási minimumfeltételeket sem tudják betartani az intézmények. Az utódok neveléséből hiányzik a korábbi mester-tanítvány viszony, nincs, aki foglalkozzon a szakorvos-jelöltekkel, így azok gyakran tanácstalanul bolyonganak a rendszerben. Újratermelődik a kórházak adósságállománya, és a jelen körülmények között remény sincs arra, hogy kitörjenek ebből a csapdából.

A MOK elnöke szerint a helyzet rendezése azonnali és legmagasabb szintű politikai döntést igényel, az előkészítő munkában természetesen kész részt venni az orvosi kamara, tette hozzá.

A NEK állásfoglalásának egyik pontja szerint – amelyet Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke ismertetett – soron kívüli egyeztetést kezdeményeznek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy megoldást keressenek az ágazatot sújtó problémákra, s áttekintsék az elmúlt két év törvényalkotói munkáját. A szervezet kiáll a betegjogok védelméért, és ennek jegyében sürgeti, hogy a létrehozandó Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ kapjon hatósági jogosítványt, hiszen másképp nem tudja feladatát megfelelően ellátni, érvelt Pós Péter, a NEK soros ülését levezető elnök.