• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdok mennek el oltásokra, de megéri

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Mire egy gyermek eléri a 14 éves kort, a beadott oltások értéke 58,8 ezer forint lesz.

Jelenleg 10 életkorhoz kötött kötelező védőoltás létezik Magyarországon, ezen kívül egy ajánlott, amely beadásáról a szülők döntenek. Összességében a szezonális influenza elleni vakcinával együtt ezekre a térítésmentesen kapható védőoltásokra a központi költségvetés körülbelül 7 milliárd forintot költ. Mindezek az adatok az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) csütörtöki tájékoztatóján hangzottak el.

A biztonságos magyar oltási rendszernek köszönhetően „gyakorlatilag fertőzésmentes az ország" – mondta Ócsai Lajos. Az OTH járványügyi főosztályvezetője azonban azt is elárulta, folyamatosan elemzik annak a lehetőségét, hogy bővítsék a kötelező oltások körét. Például a jelenleg egyelőre csak ajánlott pneumococcus elleni vakcinát hasznos lenne beemelni a kötelezőek közé. Igaz, a 3 éves kor alatti gyermekek 85 százaléka így is megkapja ezt az oltást, de épp a legveszélyeztetettebb réteg nem él lehetőséggel. A szakember szerint a pneumococcus elleni védőoltás kötelezővé tétele nem kerülne többe, mint 200-300 millió forint, viszont csak akkor lehet meghozni a döntést, ha hosszútávon az állam elkötelezi magát ezen forrás előteremtésére.

Szintén jó lenne, ha a méhnyak-rákért felelős humán papilloma vírus (HPV) és a bárányhimlő elleni oltás is kötelező lenne – mondta Ócsai Lajos. Ez utóbbi betegség miatt ugyan „csak" két-háromszázan kerülnek évente kórházba, viszont 40-50 ezren betegednek meg. Mivel főleg gyerekekről van szó, a betegség alatt a szülők is otthon maradnak, akár hetekre kiesve a munkából. Ezért is megfontolandó, hogy mi kerül kevesebbe: a betegség kezelése és a kieső munka, illetve a bárányhimlő elleni oltás.

A gyermekkorban beadott kötelező védőoltások felnőttkori hatásossága is szóba került a tájékoztatón. A szakember elmondta például, hogy a kanyaró ellen beadott oltás élethosszig tartó védettséget ad, de csak azoknál, akik 1979. után születtek. Ők ugyanis egy két oltásból álló kombinációt kaptak, szemben az idősebbekkel, akik csak egyet. Ez utóbbiaknak felnőtt korban érdemes emlékeztető oltás beadatniuk, főleg akkor, ha olyan területre utaznak, ahol az utóbb évek kanyaró járványairól lehetett hallani. Tíz évenként nem árt megismételni a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni oltásokat sem. Igaz ez a várandós nőkre is, hiszen a vakcinációval nemcsak magukat védhetik meg a fertőzésektől, hanem magzatukat is.

A kötelező oltások pozitív hatása mellett szó esett a problémáiról is. Meglepő módon épp az lehet a gond, hogy az oltások hatására számos betegség eltűnt az országból, így felnőttek úgy orvos generációk, hogy csak könyvekből ismerik ezeket a fertőzéseket.

Felmerült az a kérdés is, hogy mi történne, ha eltűnnének a kötelező oltások. A szakember szerint egy ideig épp a nagy számú védett személy miatt az oltatlanok se betegednének meg, de 5-6 éven belül ismét kialakulnának a járványok.

Életekbe kerülhet az oltás elleni kampány