• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhízhatnak az ideges anyák gyermekei

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Azok a gyerekek, akiknél otthon elég ennivaló áll rendelkezésre, finom falatokkal kárpótolják magukat.

Az Egyesült Államokban a szerény körülmények között élő több millió gyerek már 10 éves kora előtt elhízhat, mivel anyjuk sokat idegeskedik, így az egészségtelen ételekben keresnek vigaszt.

A stressz a szegénységben gyökerezik, és bekövetkezhet pl. pénzhiány, sok munka, nem megfelelő egészségbiztosítás és más tényezők miatt, állítja Craig Gundersen, az Illinois Egyetem munkatársa, aki a tanulmányt vezette. „A stresszre adott válaszreakcióként az emberek enni kezdenek." – mondta telefonos interjújában. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a feszült családi háttérben élő gyerekek még többet fognak enni.

Az eredmények azt mutatják, hogy szükség lenne egy erős szociális hálóra a szegény családok számára, olyan segélyezési módszerekkel, mint pl. az étkezési jegyek. Javítani kellene a pénzügyi oktatást, hogy az emberek jobban tudjanak bánni a pénzükkel, továbbá mindenki számára biztosítani kell a megfelelő egészségbiztosítást.

Gundersen és munkatársai az Iowa Állami Egyetemen és a Michigan Állami Egyetemen 841 olyan gyermek adatait vizsgálták meg, akik a létminimum alatt éltek a kormány 1999 és 2002 között végzett táplálkozási felmérése szerint. „Azt találtuk, hogy a gyermekek anyját érő kumulált stressz nagyon fontos meghatározó eleme a gyermek túlsúlyának" – jelentette a kutatócsoport a Pediatrics folyóirat szeptemberi számában.

A feszült légkörben élő gyerekek, akik megfelelő táplálékhoz jutnak otthon, jobban elhíztak, mint azok, akik szülei sokat idegeskedtek, de az élelemben is szűkölködtek. Mindkét csoport reagált valahogy a stresszre, de az első csoport tagjai az evésbe menekültek. „Azok a gyerekek, akiknél otthon elég ennivaló áll rendelkezésre, valószínűleg finom falatokkal kárpótolják magukat, melyek gyakran meglehetősen egészségtelenek is. Különösen érvényes ez a 3-10 éves korosztályra, mert az idősebbek már inkább elmenekülnek otthonról a barátaikhoz, vagy a munkába.

A 2-19 éves amerikai gyerekeknek mintegy 17 százaléka elhízott, további 16 százalék pedig túlsúlyos. „A tanulmányban szereplő anyák legalább egyfajta jelét mutatták a depressziónak és az idegességnek. Ha ők megfelelő orvosi ellátásban és tanácsadásban részesülnek, ezek indirekt módon befolyásolhatják a gyermekkori elhízás csökkenését." – írták a kutatók.

Legolvasottabb cikkeink