• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Előbb a lélek hízik, aztán a test

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Evészavarok: a modern civilizációs betegségek prototípusai cínem rendeznek ma és holnap tudományos konferenciát Budapesten.

Az evés – pszichológiai nevén a táplálkozási magatartás – zavarai az utóbbi két évtizedben a pszichiátria előterébe kerültek, és a közgondolkodásban is egyre nagyobb teret kapnak. Ezek leggyakoribb formája az elhízás, s a két másik, klasszikus betegség a kóros lesoványodás (anorexia), illetve a falásrohamokkal járó típus, a bulimia.

Miért olyan fontosak e zavarok? Az első érv az, hogy a túlsúlyosság gyakorisága hazánkban igen magas, a népesség mintegy 40 százalékát érinti. Ennek sok belgyógyászati és egyéb testi szövődménye közismert, fontos kockázati tényezőről van tehát szó. S mivel az elhízás mögött gyakran pszichológiai természetű tényezők is megtalálhatók, érthető a lélektudományok megjelenése a zavar magyarázatában és terápiájában. A második érv az, hogy az evés zavarai súlyos betegségek. Az anorexia halálozási aránya a betegség kezdete után 10 évvel 8 százalék körüli. Általában fiatal lányok zavarairól van szó. A harmadik érv az, hogy az átmeneti zavarok igen gyakoriak, a fokozott testsúlykontrollálás, diétázás a nők között igen elterjedt

Vannak fokozott kockázatú csoportok, mint például a diákifjúság – egyetemisták, középiskolások –, vagy a karcsúság nyomásának kitett foglalkozást űzők, pl. manökenek, táncosok.

E zavarok hátterében a biológiai (étvágyszabályozási), a pszichológiai (családi, egyéni), és társadalmi-kulturális tényezők egyaránt fontos szerepet töltenek be. A terápiában az első két tényezőt célozza a gyógyszeres és pszichoterápia, melyek közül az utóbbi elkerülhetetlen. A kulturális tényezők figyelembe vétele a megelőzésben lehetnek fontos, s ebben a médiumoknak nagy a felelősségük, például a női testideálok közvetítésében.

A kongresszus igen nagy érdeklődést vonz. Mintegy 300 hazai szakember vesz részt rajta, 60 előadás lesz, köztük két igen jeles külföldi vendég, a szakterület világhírű előadói. A legkülönbözőbb szakterületek képviseltetik magukat a rendezvényen, a gyermekgyógyászoktól a pszichiáterekig, a belgyógyászoktól a pszichológusokig, a szociális munkásoktól a diéta-szakemberekig.

Legolvasottabb cikkeink