• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Előzze meg az ekcéma súlyosbodását!

Egészségmagazin 2019.03.19 Forrás: Dermatica
Előzze meg az ekcéma súlyosbodását!

Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés.

Az ekcéma viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó betegség, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a súlyosbodás megakadályozásáról, a hatékony kezelésről beszélt.

Az ekcéma akár felnőttkorban is jelentkezhet

Az ekcémás esetek 50 százalékában a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és 5 éves kor előtt többnyire felállításra kerül a veleszületett ekcéma, az atópiás dermatitisz diagnózisa. Felnőtteknél ekcémás tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű tényező okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek hasonló tünetek.

Mindazonáltal atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, arcon, törzsön, végtagokon, kézen. Jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban.

Mit tehetünk az állapotromlás ellen?

• A legfontosabb teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, amely tünetmentes állapotban is elhagyhatatlan, hiszen enélkül könnyen romlanak a tünetek. Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét és speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítmények használni.

• Ha beigazolódik a kontakt ekcéma, nyilvánvalóan el kell kerülni az irritációt kiváltó anyagokat, tárgyakat. Sokan nem gondolnak rá, de a kozmetikumok, a testékszerek, sőt akár a ruhadarabok fém részei is okozhatnak panaszokat.

• A lakás száraz levegője provokáló tényező lehet, érdemes figyelni a szellőztetésre, párásításra.

• Az irritáció elkerülése végett a kádfürdőzés helyett a rövid zuhanyozás ajánlott.

• A műszálas és gyapjú ruhadarabok helyett válasszunk pamutot.

• Amikor felmerül, hogy az ekcémát élelmiszer is kiválthatja, a betegeket sajnos – alapos kivizsgálás nélkül is- gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, erre az IgE ellenanyag mérése alkalmas. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását ételintolerancia is okozhatja. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében –egyéntől függően - akár jelentős javulás is elérhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

• Érdemes elsajátítani valamilyen stresszkezelési módszert is, mert a feszült lelkiállapot önmagában is fellobbanthatja az ekcémát.

•  Szükség lehet allergia-, fogászati, gégészeti, belgyógyászati vizsgálatokra, a kiváltó okok kizárása vagy beazonosítása végett.

Az orvosi karbantartás és kezelés elengedhetetlen

Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés. A helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami nagyon nagy megkönnyebbülést hozhat a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. A jól megválasztott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosan használhatók, úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét - ismerteti dr. Rózsa Annamária. – A sikeres kezelés lényege természetesen a módszerek személyre szabott kiválasztása, így az állapottól függően más kiegészítő kezelés is szóba jöhet, mint például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszeres kezelés.

Legolvasottabb cikkeink