• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Orosvári Zsolt: senkitől se félek

Lapszemle 2019.03.19 Forrás: 168 Óra Online
Orosvári Zsolt: senkitől se félek

 Néhány hónap alatt közel ötven kórházi gyermekosztály kapott több mint 350 tábori ágyat.

Ebben az ügyben csak mellém és mögém lehet állni, elém nem – kemény szavak Orosvári Zsolttól, attól a sárbogárdi apától, aki néhány hónap alatt elintézte, hogy a kórházakban az édesanyák ágyakon aludhassanak a beteg gyermekeik mellett, ne pedig a földön. Orosvári erős személyiség. Mindenbe beleüti az orrát – mondja róla az egyik legjobb barátja –, egy igazi buldog, aki mindig belebotlik valami közösségi problémába, amit aztán nem is ereszt el addig, amíg meg nem oldja. Portrénkból kiderül, hogy Orosvári Zsolt mások segítését egyfajta pilotprojektként fogja fel, minden ügyben elsősorban a rendszerhibákat igyekszik feltárni, reparálni, hogy aztán a későbbiekben már nélküle is működhessen mindaz, ami a közbelépése előtt valamiért nem működött. A 168 óra írása.

Az Ágyat az anyukáknak! akció példátlan siker lett: néhány hónap alatt közel ötven kórházi gyermekosztály kapott több mint 350 tábori ágyat. Legalább ekkora siker, hogy a kórházakat fenntartó és működtető Állami Egészségügyi Ellátó Központ március elején közleményt adott ki, amelyben azt írták: „soron kívül, az első negyedév végén elindul a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése”, az ehhez szükséges forrást pedig a saját keretükből biztosítják. (...)

– Akkor összegezzük: az történt, hogy egy civil kezdeményezés kikényszerítette az államtól, hogy végre ellássa a dolgát – magyarázza Orosvári Zsolt. – Meg kellene értenie mindenkinek, hogy ez az ország a jelenlegi formájában működésképtelen. Senki nem fogja helyettünk, civilek helyett megoldani a problémáinkat. A politikai pártokra hiába várunk, máshogy működik az agyuk, csak százmilliárdokban vagy elvont eszmékben képesek gondolkodni, miközben konkrét ügyeket kellene felkarolniuk és megoldaniuk. Nem véletlenül választottam az akció egyik jelszavának azt, hogy Kezdjetek el élni! És hamarosan lesz folytatás is.

Mindez részben válasz arra a kérdésre, hogy miért vágott bele az egészbe. De a kép még nem teljes. Miért pont Orosvári Zsolt indította el és vitte végig ezt az ügyet?

– Az a típus, aki mindenbe beleüti az orrát. Olyan, mint egy buldog, ha belebotlik egy problémába, addig nem ereszti, amíg meg nem oldja

– mondja róla az egyik legrégebbi barátja, a szintén sárbogárdi Németh György. – Állandóan pörög, és minden ügyben elképesztő energiákat mozgósít, legyen az járdafelújítás vagy a város karácsonyfájának felállítása. Az is igaz, ha megold egy-egy problémát, villámgyorsan engedi el. Utána már nem érdekli. (...)

Nem ma kezdte a segítést. A nyolcvanas években hátizsákkal járt át Erdélybe, magyar nyelvű könyveket vitt a határon túli magyaroknak. Az 1989-es romániai forradalom idején egy Latviával járta körbe Sárbogárdot, lisztet, cukrot, tartós élelmiszert gyűjtött, majd szállított ki az erdélyieknek.

Orosvári Zsolt elismeri: ő bizony nehéz ember, egy megosztó személyiség. Sokan, akik nem ismerik közelebbről, túl határozottnak, olykor arrogánsnak tartják. Akadnak, akiket az is irritál, hogy minél nagyobb ellenállásba ütközik, annál keményebben reagál. „Ebben az ügyben csak mellém és mögém lehet állni, elém nem” – szokta mondogatni az ágyakcióval kapcsolatban. Igazi irányító típus: begyűjti az információkat, gondosan mérlegel, de nem adja ki a kezéből a döntés jogát. A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink