• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Élsport: pszichológiai tényezők a doppingolásban

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A doppingoló sportoló személyiségzavara igen hasonló a droghasználó személyiségéhez.

A doppingszer idealizált csodaszer a sportoló szemében, ami hozzásegíti őt a sikeres szerepléshez, amire a kudarcos periódusában áhítozik. Az élsport lényegénél fogva maximális teljesítményre készteti a versenyzőket. Eleinte edzés módszertani, majd teljesítmény élettani, később pszichológiai segítséget vesznek igénybe a magasabb szintű teljesítmény eléréséhez. De a pszichológiai interjúk során gyakran hallható olyan kijelentés a sportoló szájából, hogy akár tíz évet is adna az életéből, hogy világ- vagy olimpiai bajnok lehessen, ami a kívülálló számára alig érthető kijelentés. Ez az elhivatottság, kitűnni vágyás vezeti el az élsportolót a félig legális, vagy illegális eszközök piacára.

A teljesítmény növelés igényét a gyógyszergyárak, kísérleti laborok százai igyekeznek kielégíteni, elérhető áron. A versenyzés kezdetek óta párosult a tiltott, illegális segítőszerek alkalmazásával, de a múlt század közepétől a doppingolás eszközei finomodtak, a spektruma kiszélesedett, ezáltal a jelenség tömegessé vált. Nem csak az emberi teljesítményt próbálták különféle szerekkel emelni, hanem a sportfogadásban szereplő versenyeken a lovakét is, egyértelműen nyereségvágyból.

A doppingolást igyekeznek a hatósági szervezetek ellenőrizni és szankcionálni, de a „rabló pandúr" játékban a doppingszert felhasználók mindig előnyt élveznek a maguk által kreált molekulákkal, míg a pandúrok ellenőrző módszereikkel csak utánuk kulloghatnak.

A korábbiakban a nemzeti, nemzetközi hatóságok az emberi szervezetből laboratóriumi anyagokat vett és elemzett, eszerint büntetett meg sportolókat. Manapság a WADA összefogott a nemzeti hatóságokkal (rendőrségekkel) és a sportolók lakásában is vizsgálatot tart, szúrópróbaszerűen keres tiltott teljesítménynövelő szereket még az edzőik spájzában is.

Tehát nemcsak a befejezett doppingolást bünteti, hanem már a doppingoláshoz szükséges anyagok birtoklását, illetve a ráutaló magatartást is. A szigorú ellenőrzéssel a felkészülés minden percét kontrollálni tudják, a sportolókon kívül még az edzők privát szférájában is kutakodnak.

A teljes cikk a sportorvosok honlapján olvasható