• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorítják az internetes gyógyszervásárlást

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az online gyógyszerrendelések szigorítását fontolgatják a Japán hatóságok.

A japán jogszabályok szerint magáncélú használatra két hónapnyi adagnál több gyógyszer nem rendelhető legálisan külföldi online forrástól. Egy friss kutatás riasztó eredményei okán azonban a rendelkezés szigorítását fontolgatják - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A japán egészségügyi minisztérium megbízásából készült vizsgálat szerint a külföldi forrásból gyógyszert vásárlók több mint tíz százaléka tapasztal mellékhatásokat a rendelt készítmények beszedése után. A felmérés elékészítéséhez 157 személyt kérdeztek meg, akiket olyan 663 személy közül választották ki a kutatók, akikről az importellenőrzéseknek köszönhetően tudják, hogy rendeltek már gyógyszert külföldi forrásból interneten keresztül – írja az Asahi.com.

A kutatás eredményei szerint a vevők 30 százaléka erekciós zavar kezelésére rendelt gyógyszert magának. A második legnépszerűbb terméktípusnak a hajnövesztő szerek, testsúlycsökkentők és altatók bizonyultak. A válaszadók hatvan százaléka az alacsonyabb árral indokolta online rendelését, míg harminc százalék nem kívánt orvoshoz fordulni a panaszával. A vevők közül 13 százalék számolt be a kutatóknak a készítmény beszedését követően jelentkező mellékhatásokról: többnyire magas vérnyomásra és tudatzavar jellegű tünetekre panaszkodtak.

A szakértők szerint az interneten rendelt gyógyszerek jelentős része, - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akár fele is - hamisítvány lehet. A japán minisztérium három személy esetében gyanítja, hogy halálukat Thaiföldről rendelt hamis készítmény fogyasztása okozhatta, továbbá tudnak egy olyan esetről is, amikor egy férfit görcsös rohammal szállították kórházba, miután hamis erekció növelő tablettát szedett be.

A japán jogszabályok szerint egy-, esetleg kéthavi gyógyszer külföldi online forrásból, magáncélú használatra történő beszerzése megengedett, függetlenül attól, hogy a készítmények biztonságossága bizonyított-e. A gyógyszerrendelések kockázataira való tekintettel azonban a hatóságok szigorítanák a rendelkezést. Ennek során köteleznék az online vásárlókat, hogy a tapasztalt mellékhatásokat minden körülmények között jelentsék be az egészségügyi szerveknél, esetleg korlátoznák a gyógyszerek hirdethetőségét és online elérhetőségét is.