• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ma indul a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelölése

Hírek 2019.09.16 Forrás: Weborvos
Ma indul a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelölése

Idén ősztől az alapítvány a díjat az orvosok mellett az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjeszti.

A 1893. szeptember 16-án született Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas orvos és biokémikus tudós. Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki hazánkban folytatott tudományos tevékenységéért, a C-vitamin felfedezéséért kapta meg a Svéd Királyi Tudományos Akadémia  rangos díját a Nobel-díjat.  A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj, melyet hagyományteremtő szándékkal a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hozott létre, szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindul, így ismét bárki jelölheti majd kedvenc orvosát.  

Szent-Györgyi Albert, 1917-ben diplomázott, külföldön folytatott biológiai, gyógyszertani, bakteriológiai tanulmányokat, majd Cambridge-ben kémiai doktorátust szerzett, megismerkedett az elektronfizikával, a kvantummechanikával is. 1928-ban hazatért és Szegeden elvállalta a tudományegyetem biokémiai tanszékének vezetését. Itthoni sejtlélegzéssel kapcsolatos kutatásai közben fedezte fel a fumársav katalitikus (folyamatot gyorsító) hatását, így jutott el C-vitamin izolálásához.

“A biológia célja az élet megismerése”

Az „élet maga” izgatta igazán Szent-Györgyi Albertet. Egy életen át kutatta az élő anyag állapotát.Egykori tanítványával izoláltak két, az izom összehúzódáshoz elengedhetetlen fehérjét, és felfedezéséért komoly esélyesnek tartották egy újabb Nobel-díjra. Felfedezte a „P vitamint, élete végén a rák ellenszerét kutatta, még 93 évesen is az emberiségen akart segíteni. Életét a humanizmus vezérelte, úgy tudományos munkájában, mint privát cselekedeteiben. Az orosz fronton karon lőtte magát, hogy számára véget érjen a háború és folytathassa kutatásait, Kállay Miklós miniszterelnök megbízásából pedig az angolokkal tárgyalt, hogy az országa is kiléphessen az értelmetlen vérontásból. Nem csupán világra szóló eredményei, de életszemlélete, humánuma is példa lehet a világ, az ország előtt.

A Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány úgy tiszteleg a professzor önzetlen humanitása és példás szorgalma előtt, hogy hagyományteremtő céllal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. A díjra a jelölési lehetőség szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindul, így ismét bárki jelölhet orvost vagy egészségügyi szakdolgozót.

A díjat munkájuk elismeréseként vehetik át azok az orvosok, akik a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét. Példaképek, akik nem csupán egy-egy betegség tüneteinek kezelésével foglalkoznak professzionális módon, hanem mindent megtesznek a páciens teljes gyógyulásáért, és életminőségének érezhető javulásáért. Azok válnak igazán érdemessé az elismerésre, akik szakmai felkészültségük mellett tudományos igényességükkel, odaadásukkal és humanitárius szemléletükkel kiemelkednek az orvostársadalomból.

Idén ősztől az alapítvány a díjat az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjeszti, hiszen áldozatos munkájuk épp annyira köszönetet érdemel, mint az orvosoké.

A jelölt orvosok részére 7 közönségdíjat és két különdíjat adnak át. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az adott év 7 közönségdíjas orvosát, a két különdíjasról a zsűri dönt. A jelölés szeptember 16-án kezdődik. Szavazni a jelöltekre 2020. február 16. és március 16. között lehet. A díjat 2020. április 23-án adják át. A díjak értéke egyenként 300.000 Ft.

Egészségügyi szakdolgozói díjnál személyt vagy egy osztályt lehet jelölni, akik közül egyet díjaznak. A jelöltek közül a zsűri választja ki a különdíjast. A díj értéke 300.000 Ft.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink