• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ételintolerancia – az új népbetegség?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Gyors diagnózissal az addig tehetetlenül szenvedő beteg hamarabb válhat tünetmentessé.

A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint ma már szinte népbetegségnek tekinthető az élelmiszer érzékenység (élelmiszer intolerancia), amely az emberek több mint negyven százalékának mindennapjait keseríti meg.  Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor-és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved. A fentiek mellett figyelemre méltó gyakorisággal fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.

Mi az ételintolerancia?
Noha a tudomány álláspontja nem egységes, annyi bizonyos, hogy az ételintolerancia hátterében a táplálék felszívódásáért felelős bélrendszer kóros elváltozása áll. Bélrendszerünk egészséges működése során az elfogyasztott nagyon bonyolult összetételű étel a bélcsatornában kis méretű, egyszerű molekulákra bomlik, melyek felszívódva bejutnak a keringésbe. Ha azonban a bélfal bizonyos szakaszai – például túlzott antibiotikum kezelés, stressz, vagy bármilyen más ok miatt – károsodnak (begyulladnak), egyes ételek nem bomlanak le teljes mértékben. Ennek következményeként a károsodott bélfalon keresztül „nem oda való" fehérjék kerülnek a keringésbe.

Ezeket a szervezet idegen, „ellenséges" behatolóknak tekinti és az immunrendszer segítségével támadást indít ellenük. A támadás egyik első lépése, hogy a szervezet a behatoló idegen fehérjére szabott, specifikus ellenanyagot termel, amely megjelenik a vérben. Ez az úgynevezett IgG ellenanyag megtalálja a behatolót, hozzákapcsolódik és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. A győzelemnek azonban nagy ára van! A behatoló fehérjék („antigének") és a támadó IgG kapcsolódásából létrejött immunkomplexek - bonyolult folyamatok eredményeképpen – előidézhetik a fentiekben felsorolt változatos, sokszor nagyon kellemetlen tüneteket.

Gyors diagnózis - gyors gyógyulás
A tünetek „eltüntetéséhez" először meg kell állapítani, hogy melyik ételféleségből származó fehérje viselkedett ellenséges behatolóként, mert ennek ismeretében hagyható ki az étrendünkből az (és csak az) az étel, amelyik a problémát okozta.
Ennek az ételfehérjének az egyedi kimutatására szolgáló immunológiai teszt ma már többféle kivitelben is rendelkezésre áll. A modern technológia lehetővé teszi, hogy az ujjbegyből alig érezhető kis szúrással kinyerhető egy csepp vérből 46, vagy akár 220 különféle élelmiszer fehérjéire meglévő ételérzékenységet (ételintoleranciát) kimutassunk.

A patikában is kapható - akár otthon is elvégezhető - FoodDetective™ teszt mindössze háromnegyed óra alatt eredményt ad és azonnal jelzi, hogy a vizsgált személy milyen táplálékra érzékeny. Így kimutatható például a tejre, tojásra, élesztőre, gabonafélékre, gyümölcsökre, húsokra, fűszerekre mutatott élelmiszer érzékenység.

Több ezer, Magyarországon elvégzett teszt tapasztalatai azt mutatják, hogy ha a beteg ezeket az ételeket az étrendjéből elhagyja, a panaszok jelentős része elmúlik, vagy mérséklődik. A teszttel kapott eredmények arra is rámutattak, hogy a teszt elvégzése és az eredmények alapján összeállított diéta a legkülönbözőbb (emésztőszervi, bőr, viselkedési) panaszokkal jelentkező gyermekeknél is kiváló hatású.