• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öltek is a darazsak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Országszerte több a darázscsípés, s halálos áldozata is van a fullánkosoknak.

Óvatosságra intik az Eger melletti erdőkben-réteken kirándulókat és a szüretelőket is a helybéliek, mert elszaporodtak a darazsak, több a csípés, a közelmúltban pedig halálos áldozatot is követeltek a rovarok. A környező településeken, Noszvajon, Bogácson, Bükkzsércen futótűzként terjedt a hír, hogy a minap meghalt egy ember, mert miután a nyakán darázscsípés érte, bedagadt a torka, s már nem tudtak rajta időben segíteni. Megfulladt, mielőtt a szomszédja által ellenanyagként neki adni próbált kalciumot meg tudta volna inni – így mesélik a helybéliek. Ha a pontos részletekben vannak is ellentmondások, az biztos: az 50-es éveiben járó férfi a darázscsípés után néhány perccel elvesztette az eszméletét, s a kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni.

Dr. Képes Ildikó bogácsi háziorvos a Weborvosnak megerősítette: a háziorvosi rendelőben is jóval több darázscsípést látnak el idén, mint korábbi években. Csaknem minden nap 2-3 ember jelentkezik ellátásra, s már két olyan eset is történt a szezonban, amikor a beteg a vérnyomás hirtelen esésével járó anafilaxiás sokkot kapott, s nem sok híja volt annak, hogy életveszélyes állapotba kerüljön.

Óvatosságra intettek mindenkit
A környező szőlőkben, s kirándulóhelyeken is azt tapasztalni: az átlagosnál gyakrabban környékezik meg a darazsak a túrázókat, a szabadban uzsonnázókat – persze a legtöbb esetben nem történik támadás. Például a Szomolya melletti látványosságnak, az ország legnagyobb kaptárkő telepének is van olyan fülkéje, ahová vad darazsak fészkeltek be, amelyeknek már látványa is gyors távozásra ösztökéli a látogatókat. Ilyenkor annak is nagyobb a kockázata, hogy – amint azt a Weborvos tudósítója a térségben ugyancsak megtapasztalta – menet közben a lehúzott ablakon lódarázs csapódik az autóba, ezzel okozva balesetveszélyt. Amint arról Seres Tibor egri tűzoltóparancsnok a helyi napilapnak beszámolt, az egri tűzoltóknak már augusztusban is napi rendszerességgel kellett magukra ölteniük a speciális védőfelszerelést, a méhész fejvédőt és a kesztyűt: amíg júliusban 17, augusztusban már 59 alkalommal riasztották őket darázsfészkekhez.

A darazsak nemcsak Eger térségében szaporodtak el. Ezt támasztja alá, hogy a Pilisi Parkerdő már augusztus végén közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a túrázókat: a Pilisben és a Budai-hegységben meglepően nagy számban találkozni nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal. Tapasztalataik szerint szinte naponta fordul elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkednek. Az erdészet megjegyezte: az erdőben nagy számban, de csak időszakosan megjelenő darazsak átfogó szelektív – tehát más élőlényeket megkímélő – irtása gyakorlatilag kivitelezhetetlen, és nem is célszerű, mivel természetes jelenségről van szó.

Egyetért ezzel Kováts Károly, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke is, aki a Weborvosnak kifejtette: a darazsak ellen nem lehet olyan átfogó módon védekezni, mint például a szúnyogok ellen – egyénileg lehet csapdákat kihelyezni, s az irtást is csak fészekről-fészekre lehet megoldani. Megjegyezte: az ország csaknem egész területéről kapnak visszajelzéseket a kecskedarazsak, lódarazsak rajzásáról, mert az idei időjárás kedvezett az elszaporodásuknak.

Ellenanyag az érzékenyeknél
A mentőszolgálat nem vezet külön statisztikát arról, hány esetben riasztották őket veszélyessé váló darázstámadás miatt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megkeresésünkre azt ugyanakkor elmondta: a darázscsípések az esetek döntő többségében kellemetlen, fájdalmas duzzanatot, viszketést váltanak ki, s ritka esetnek számít, hogy valaki életveszélyes állapotba kerül emiatt. Az egyik kockázat, amikor gégeödéma jelentkezik, s a beduzzadó torok miatt elzáródnak a légutak – ekkor azonnali intravénás injekció, ritkán pedig csak a gégemetszés segít.

Emellett kialakulhat az immunrendszert hirtelen aktivizáló, allergiás túlreagálás, anafilaxiás sokk is, ami ugyancsak lehet életveszélyes. Ilyenkor az erek kitágulnak, a vérnyomás esik, aminek légzési és keringési elégtelenség is lehet a következménye. Az allergiás sokk betegenként változó, a tünetek fokozatosan is súlyosbodhatnak, de a viharos immunválasz akár percek alatt is bekövetkezhet.

Győrfi Pál azt tanácsolja: ha valaki rovarcsípés után azt érzi, mintha dagadni kezdene a torka, a nyelve vagy más fenyegető tünetek jelentkeznek, azonnal hívja a mentőket. Miután azonban az nem várható, hogy egy erdő közepére is időben érkezzen orvosi segítség, aki tudja magáról, hogy allergiás, érdemes a háziorvosával egyeztetve kiváltania és magánál tartania olyan öninjekciót, ami visszafordíthatja a szervezetben megindult hirtelen reakciót.

Ahogyan a túlszaporodott darazsak problémáját az időjárás okozta, megoldást is az fog hozni: ahogyan hűvösödik az idő, fokozottan vesztenek a darazsak is aktivitásukból.