• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ételmérgezés nélkül megússzuk a nyaralást?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Jó eredménnyel zárult az ÁNTSZ júniusi országos ellenőrzés sorozata: csaknem 7 ezer vizsgálatból csupán 8 vendéglátóhelyet, konyhát zárattak be.

A felfüggesztések oka legtöbbször a fogyasztók egészségének veszélyeztetése, a szabálytalan és azonosíthatatlan élelmiszertárolás, illetve az engedély nélküli tevékenység gyakorlása volt. Ha a bírságolást is nézzük, már korántsem ilyen rózsás a helyzet: minden ötödik ellenőrzésnél szabtak ki büntetést, amelynek összértéke csaknem 8 millió forint volt. Az okok sokrétűek: akadt, ahol lejárt fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejű termékeket forgalmaztak, másutt a szakosított tárolás hiánya miatt kaptak bírságot, másutt szabálytalanul mosogattak.

Az ÁNTSZ egészen augusztus 31-éig ellenőrzi – a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetésével, és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával – az idegenforgalmi szempontból frekventált helyen lévő vendéglátóhelyeket. Fokozottan figyelnek az ételkészítés élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai feltételeinek meglétére különös tekintettel a nyomonkövethetőségre, a minőség-megőrzési és fogyaszthatósági időkre; a nyers hús, valamint a belőle készült töltelékes termékek nyomonkövethetőségére; a közétkeztetésben, vendéglátásban kiszolgálásra kerülő ételek vonatkozásában a hőntartás, illetve hűtve tárolás feltételeinek biztosítására; ezen kívül a fagylaltárusítás higiénés körülményeire. Vizsgálják a kereskedelemben az árusítás higiénés és közegészségügyi követelményeinek érvényesülését, a kereskedelmi forgalomban a hidegkonyhai és cukrászipari termékek forgalmazási követelményeit laboratóriumi mintavételezéssel egybekötve, valamint az üzletek takarítottsági állapotát, a takarítási- fertőtlenítési szabályzat meglétét és az abban foglaltak betartását, beleértve a sörcsapok megfelelő tisztításának ellenőrzését is.

Ezen kívül vizsgálódnak a nyári ifjúsági táborokban, és a strandokon üzemelő büfékben is. Az előbbiek vizsgálata során csupán egy esetben tapasztalták eddig a nyáron a közegészségügyi és higiénés szabályok durva megsértését, a strandokon azonban nem tártak fel súlyos problémát.