Jó eredménnyel zárult az ÁNTSZ júniusi országos ellenőrzés sorozata: csaknem 7 ezer vizsgálatból csupán 8 vendéglátóhelyet, konyhát zárattak be.
Az ÁNTSZ egészen augusztus 31-éig ellenőrzi – a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetésével, és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával – az idegenforgalmi szempontból frekventált helyen lévő vendéglátóhelyeket. Fokozottan figyelnek az ételkészítés élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai feltételeinek meglétére különös tekintettel a nyomonkövethetőségre, a minőség-megőrzési és fogyaszthatósági időkre; a nyers hús, valamint a belőle készült töltelékes termékek nyomonkövethetőségére; a közétkeztetésben, vendéglátásban kiszolgálásra kerülő ételek vonatkozásában a hőntartás, illetve hűtve tárolás feltételeinek biztosítására; ezen kívül a fagylaltárusítás higiénés körülményeire. Vizsgálják a kereskedelemben az árusítás higiénés és közegészségügyi követelményeinek érvényesülését, a kereskedelmi forgalomban a hidegkonyhai és cukrászipari termékek forgalmazási követelményeit laboratóriumi mintavételezéssel egybekötve, valamint az üzletek takarítottsági állapotát, a takarítási- fertőtlenítési szabályzat meglétét és az abban foglaltak betartását, beleértve a sörcsapok megfelelő tisztításának ellenőrzését is.
Ezen kívül vizsgálódnak a nyári ifjúsági táborokban, és a strandokon üzemelő büfékben is. Az előbbiek vizsgálata során csupán egy esetben tapasztalták eddig a nyáron a közegészségügyi és higiénés szabályok durva megsértését, a strandokon azonban nem tártak fel súlyos problémát.