• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Extra tesztoszeron sem növeli a teljesítőképességet

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Aki szerete tesztoszteront szedni, annak meg kell fontolnia a hormon kockázatát is.

Az egészséges idősödő férfiaknak, ha nagy adag tesztoszteront kapnak, növekszik az izomtömegük és erejük, de nem mutatkozik fejlődés a fizikai funkciókban - állítja egy új tanulmány.

Ez azért történhetett, mert a tanulmányban vizsgált személyek „szokatlanul fittek voltak az életkorukhoz képest." – állítja Dr. Thomas W. Storer a Bostoni Egyetem orvosi karáról munkatársaival együtt. Ez azt jelenti, hogy az erő és izom, amit megszereztek, nem befolyásolta az egyébként is kifogástalan fizikai teljesítőképességüket. A jövőben a tesztoszteron-terápiát olyan egyéneken kellene megvizsgálni, akiknek a teljesítőképessége valamilyen módon korlátozott, mondják a kutatók, „hogy legyen lehetőség a megnövekedett izomerő miatti fejlődés kimutatására."

Ha a férfiaknak extra tesztoszteront adunk be, akkor az építheti az izmokat, de a teljesítményre és funkcióra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredményt hoztak, jegyezte meg Storer és csapata a Journal of the American Geriatrics Society hasábjain.

Hogy jobban megértsék a hormon fizikai funkciókra gyakorolt hatását, a kutatók leállították a normál tesztoszteron-termelést a 44, 60 és 75 év közötti résztvevő férfinál, majd tesztoszteron-injekciókat adtak be nekik. 20 héten át hetente kaptak 25, 50, 125 vagy 300 mg-nyit. Az elején néhányan kaptak 600 mg-ot is, de ezt leállították, mivel bedagadt a lábuk és túlzott mértékben kezdtek vörös vérsejteket termelni.

A két legnagyobb adagot kapó csoport tagjainál jelentősen növekedett az izomtömeg. Amíg mindkét csoport esetében nőtt az a súly, amit a lábukkal ki tudtak nyomni, statisztikailag szignifikánsnak csak a 300 mg-os csoport esetében bizonyult. Abban nem mutatkozott változás, hogy hányszor tudták végrehajtani a gyakorlatot kifáradás nélkül. Mikor a kutatók a fizikai funkciókat vizsgálták hat különböző feladaton keresztül (séta, lépcsőzés, ülésből felállás), nem volt különbség a kiinduló állapot és a 20 hét eltelte után egyik csoportnál sem.

Storer és csapata megjegyezte, hogy aki a fizikai funkciók javítása érdekében szerete tesztoszteront szedni, annak meg kell fontolnia a hormon kockázatát is, mely a pattanásoktól kezdve a mell megnövekedéséig sokféle lehet, ráadásul hozzájárulhat a prosztatarák egy igen agresszív fajtájának kialakulásához. Minél nagyobb az adag, annál nagyobb a mellékhatás kialakulásának esélye.