• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez a májkárosodás 5 fő rizikófaktora

Egészségmagazin 2024.05.28 Forrás: Hepatológiai Központ
Ez a májkárosodás 5 fő rizikófaktora

Ismernünk kell ezeket a májkárosító tényezőket, hogy eltudjuk kerülni a szervkárosodást.

Az emberi máj egy számos életfontosságú funkcióval bíró, hihetetlen teherbírású szerv, amelyet azonban változatos módokon tudunk károsítani, sokszor akartunkon kívül. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus azokat a tényezőket összegezte, amelyek a leginkább májkárosító hatásúak, és szűrés, kivizsgálás jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Ne várjuk meg a májkárosodás súlyos tüneteit!

A májunk egy csodálatos szerv: mindennap epét termel, tápanyagokat állít elő, megtisztítja a méreganyagoktól a vért, lebontja az alkoholt és a gyógyszereket, szabályozza a vércukor- és a hormonszinteket, tárolja a vasat és még sok más feladatot is végez.

- Éppen a szerv hatalmas jelentősége miatt lenne fontos, hogy ne várjuk meg a súlyos tüneteket, amelyek az esetleges károsodására utalnak – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Nem lenne szabad addig halogatni a kivizsgálást, amíg már sárgaság és jobb oldali hasi fájdalom, esetleg étvágytalanság, fogyás, zavartság, vagy véres vizelet, széklet hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nagy baj van. Aki enyhe tüneteket tapasztal, vagy éppen tudja, hogy valamilyen rizikófaktor veszélyeztetheti a mája egészségét, nagyon jól teszi, ha részt vesz egy kivizsgáláson, hiszen minél korábban fedezzük fel a májbetegségeket, annál jobb esélyeink vannak a kezelésre. A máj károsodása ugyanis egy bizonyos ponton túl már nem fordítható vissza.

Ezek a májkárosodás fő rizikófaktorai

Túl sok alkohol

Az alkoholos zsírmáj betegség kezeletlenül előbb-utóbb a máj gyulladásához, hepatitiszhez vezethet, amiből később, a hegesedés miatt cirrózis, sőt akár májrák is kialakulhat. És mindehhez elég csupán naponta négy adag alkohol a férfiaknak, és két adag a nőknek, bár mára már az is bebizonyosodott, hogy az alkoholfogyasztásnál nincs olyan minimális mennyiség, ami még egészségesnek mondható. Azonban mire az alkoholfogyasztás miatt feltűnő tünetek alakulnának ki, addig a máj már erősen károsodott. A jó hír viszont az, hogy ha a zsírmáj stádiumában sikerül felhagyni ezzel a szokással, akkor az állapot még visszafordítható lehet. A zsírmáj meglétéről pedig legkönnyebben egy fájdalommentes máj szerkezeti vizsgálattal lehet megbizonyosodni.

Elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint

Ezek a feltételek nem-alkoholos zsírmáj betegséget okozhatnak, ami ugyanolyan folyamatot indíthat be, amint az alkohol eredetű zsírmáj. A zsírmáj pedig a májtranszplantációk leggyorsabban terjedő oka a világon. A megoldás egyik alappillére a testsúlycsökkentés, ami tartósan és egészségesen is megtörténhet, ideális esetben az életmód orvoslás segítségével. (Hasznos tipp lehet, hogy e tekintetben a kávéfogyasztás is előnyösnek bizonyult, bár önmagában természetesen sem a fogyás, sem a zsírmáj elleni küzdelem nem építhető kizárólag erre.)

Meglévő májbetegség

Ha a családban vagy az adott személynél diagnosztizált májbetegség van jelen, az minden további károsodásra fogékonyabbá teszi a szervet. Például a hepatitisz B és C önmagában is a májdaganat rizikófaktora. Ha pedig egy közeli hozzátartozót érint olyan genetikai eredetű májbetegség, mint például a hemokromatózis, a Wilson-kór vagy az Alpha-1 antitripszin hiány, akkor nagyon kell figyelni az esetleges tünetekre, minden évben ellenőriztetni kell a májenzimek szintjét és alapvetően tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól.

Mérgeknek való kitettség

Miközben a máj felelős a méreganyagok kitisztításáért a vérből, a túlzott kitettség károsíthatja a szervet. Ezért érdemes minden háztartásban használatos kemikáliánál elolvasni a figyelmeztető jelzést és fogyasztás előtt megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy a rovarirtószerek maradványai is el legyenek távolítva. E tekintetben érdemes biotermékeket vásárolni. Azok pedig, akik eleve májbetegséggel küzdenek, lehetőleg ne olyan munkakört válasszanak, ahol májkárosító anyagokkal kell dolgozni. 

Májkárosító hatású táplálékkiegészítők

Csak azért, mert egy termék „természetesnek” vagy „bionak” van felcímkézve, még nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. Több ilyen jellegű készítmény ugyanis összefüggésbe hozható a májkárosodással. (Amerikában például a májkárosodások 20%-t ilyen okok miatt következik be, nem véletlenül hoztak létre egy LiverTox® nevű adatbázist, ahol az egyes készítmények és összetevők májra gyakorolt hatását elemzik.) Éppen ezért főként májbetegeknek ajánlott, hogy ha új táplálékkiegészítőt terveznek szedni, egyeztessenek a kezelőorvosukkal erről.