• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több az izotópos kezelések száma a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2024.05.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Egyre több az izotópos kezelések száma a Semmelweis Egyetemen

Az elmúlt két évben megháromszorozódott az izotópos kezelések száma és szélesedett az így ellátható daganatos betegségek köre is.

Hazánkban elsőként 2022-ben egy 80 éves férfi részesült a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán (BOK) abban az izotópos infúziós kezelésben, amellyel a hormontermelő, vagyis a neuroendokrin daganatok terápiás lehetősége bővült. Az elmúlt két évben megháromszorozódott az izotópos kezelések száma és szélesedett az így ellátható daganatos betegségek köre is. A tavaly végzett 314 beavatkozással a Semmelweis Egyetem vezető szerepet tölt be az országban, a klinika pedig felkészült a jövőbeli újabb terápiák alkalmazására is - adta hírül az intézményi portál.

Sokan azt gondolták, hogy a nukleáris medicinának leáldozóban van a napja, mivel a diagnosztikában a CT és az MR sok területen kiszorította az izotópos képalkotást. Ezen változtatott a PET-CT elterjedése, de igazán nagy változás az izotópterápiák területén mutatkozott, a szervezetbe jutva diagnosztikus és terápiás célokra egyaránt alkalmazható vegyületek, az ún. teranosztikumok (= terápia + diagnosztika) új generációjának elterjedésével – számolt be honlapunknak dr. Lakatos Péter, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika (BOK) Izotópterápiás Részlegének vezetője.

A speciális tumor receptorokhoz kötődő molekulák a hozzájuk kapcsolt izotópokat a daganathoz vezetik, ahol aztán azok sugárzása hatásosan pusztítja a tumorsejteket.

„Így nem csak hatékonyan kezelhetünk, de a diagnosztikát is segíthetjük, hiszen a daganatokhoz kötődött és izotóppal jelzett molekulák alkalmasak a leképezésre is: a tumor méretének, elhelyezkedésének megállapítására, csakúgy, mint a terápiás hatás felmérésére” – tette hozzá az egyetemi tanár.

A radiojód kezeléseket már évtizedek óta alkalmazzák a pajzsmirigy-túlműködés és -daganatok gyógyításában – emlékeztetett dr. Lakatos Péter. A klinika izotópterápiás profilja az elmúlt két évben bővült a neuroendokrin (hormontermelő) daganatok (Lu-177-DOTATATE terápia), a mellékvesevelő-daganatok (paraganglioma és a phaeochromocytoma), valamint a gyermekkori neuroblastomák (az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata) gyógyításával (I-131-MIBG terápia). Ez utóbbiban együttműködik a BOK és a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlege.

Magyarországon elsőként nemrégiben egy nemzetközileg is újdonságnak számító – ún. Veritas – protokollt alkalmazva sikerült megmenteni egy súlyos daganatos beteg 3 és fél éves kislányt, akinek a gyógyulásához jelentős mértékben hozzájárult az izotópos kezelés is – számolt be dr. Lakatos Péter az eredményről.

Hozzátette: a Gyermekgyógyászati Klinika munkatársaival, dr. Garami Miklós egyetemi docens vezetésével közösen gondozzák a BOK-on a legkisebbeket, hiszen nekik olyan speciális igényeik vannak, amelyeket csak a gyermekorvosok tudnak szakszerűen ellátni.

Csontáttétes, fájdalommal küzdő betegeket is kezelnek a klinikán. Ebben az esetben a célzott izotóp képes mérsékelni a fájdalom mértékét és a metasztázis méretét. Dr. Lakatos Péter elmondta, hogy a teljesen meg nem gyógyítható daganatoknál egyes eljárások, köztük az izotópos kezelések alkalmazásával olyan stabil állapotot lehet létrehozni, amiben a daganat nem növekszik, nem okoz semmilyen problémát a betegnek. Neuroendokrin tumorral például több mint 10 évig is élhet valaki, pajzsmirigyrákkal akár két évtizedet is.

A finanszírozási folyamat lezárulása után hamarosan alkalmazható lesz a nem műthető áttétes prosztatarák kezelésében is az izotópterápia a klinikán (Lu-177-PSMA kezelés), valamint folyamatban vannak klinikai vizsgálatok az emlő- és tüdőrákok kezelésére is, ez utóbbiak esetében néhány éven belül szintén elérhető lehet az izotópterápia. A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika ezek alkalmazására is felkészült – tájékoztatott dr. Takács István, a klinika igazgatója. A Semmelweis Egyetemen kívül a Szegedi, Pécsi, Debreceni Tudományegyetemen és az Országos Onkológiai Intézetben érhető még el izotópos kezelés. A BOK a tavaly elvégzett 314 beavatkozással vezető szerepet tölt be az országban – hangsúlyozta a klinikaigazgató. A Semmelweis Egyetemen belül itt zajlik minden izotópos kezelés az adott szakterületi klinikákkal együttműködésben.

(Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem)