• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezek a leggyakoribb férfibetegségek 30, 40, 50 éves korban

Egészségmagazin 2023.07.18 Forrás: Weborvos
Ezek a leggyakoribb férfibetegségek 30, 40, 50 éves korban

A férfiak életkoruk előrehaladtával, aktuális korcsoportjuk szerint számos betegségre válhatnak fogékonnyá.

Az orvosi vizsgálatoktól vonakodó férfiak csoportja régóta fennálló, jól ismert jelenség. Ez az idegenkedés számos okból eredhet, többek között a diagnózistól való félelemből, valamint abból, hogy a férfiak munkájukat és személyes felelősségeiket is egészségügyi gondjaik elé helyezik. A rendszeres szűrővizsgálatok mellőzése azonban fel nem fedezett egészségügyi problémákhoz vezethet idősebb korban is. Éppen ezért, a férfiak egészségének és jólétének előmozdításához kiemelten fontosak ezek a vizsgálatok.

Melyek a leggyakoribb férfibetegségek?

A férfiak életkoruk előrehaladtával, aktuális korcsoportjuk szerint számos betegségre válhatnak fogékonnyá. Az itt felsorolt férfibetegségek rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatokkal könnyen megelőzhetőek, ezáltal pedig a súlyosabb következmények, valamint a hozzájuk kapcsolódó kockázati tényezők is elkerülhetőek.

Gyakori betegségek harmincas férfiaknál

A legtöbb férfinál ekkor kezdenek jelentkezni a komolyabb egészségügyi panaszok, ám sajnos sokan úgy gondolják, hogy ők még „túl fiatalok” ahhoz, hogy ilyen jellegű egészségügyi problémákat tapasztaljanak. Ezért nem szánnak időt arra, hogy szem előtt tartsák az alábbiakban felsorolt, lehetséges egészségügyi problémáikat.

Szív- és érrendszeri betegségek

Egy harmincas éveiben járó férfinak tisztában kell lennie minden szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatos kockázati tényezővel. Ilyenek például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás. Az egészségtelen életmódbeli döntések nagyban hozzájárulhatnak a korán kialakuló érelmeszesedéshez. Rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott étrenddel és a stressz hatékony kezelésével azonban eredményesen csökkenthetőek a szívvel kapcsolatos problémák kockázatai.

Hererák

Bár viszonylag ritka, a hererákot leggyakrabban a húsz és negyven év közötti férfiaknál diagnosztizálják. A rendszeres önvizsgálat elengedhetetlen a korai felismeréshez, ezért bármilyen rendellenességet, például csomót vagy duzzanatot azonnal jelenteni kell egy szakembernek. A hererák kezelési eredményei általában kedvezőek, ha korai stádiumban diagnosztizálják és kezelik azt.

Gyakori betegségek negyvenes férfiaknál

Az életközépi időszakhoz közeledve fontos, hogy a férfiak egészségük megőrzése érdekében betartsanak néhány testüket óvó, jó szokást. Bár a gének fontos szerepet játszanak jólétükben, ahogy öregszenek, egyre kisebb mulasztások is komoly állapotokat idézhetnek elő.

Prosztataproblémák

Ahogy a férfiak elérik negyvenes éveiket, megnő a prosztataproblémák kialakulásának kockázata, beleértve a jóindulatú prosztata hiperpláziát és a prosztatarákot. A rendszeres prosztataszűrések – a rektális digitális végbélvizsgálat és a prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálat – kulcsfontosságúak a korai felismerés és az időben történő beavatkozás szempontjából. A családi kórtörténet ismerete és az egészséges életmód fenntartása – például egy prosztata vitamin segítségével – szintén fontos tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a férfiak egészségéhez.

Merevedési zavarok

A merevedési zavarok az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válhatnak, szerencsére a problémára léteznek hatékony kezelési lehetőségek, ennek érdekében a megfelelő szakember felkeresése ajánlott. Olyan tényezők viszont, mint a stressz, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a hormonális egyensúlyhiány mind bizonyítottan hozzájárulhatnak a kialakulásukhoz.

Gyakori betegségek ötvenéves férfiaknál

Meglepő, hogy mennyi jellemző egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a férfiak ebben az időszakban, melyek mind egyértelmű figyelmeztetések, hogy változtassanak életmódjukon.

Vastagbélrák

Az ötven évnél idősebb férfiaknak fokozottan figyelniük kell a vastagbélrákra, amely hatékonyan szűrhető például kolonoszkópiával. Rendszeres szűrővizsgálatokkal továbbá felfedezhetőek a rákot megelőző polipok vagy a korai stádiumban lévő rákos sejtek, így sikeresebb kezelési eredményeket kaphatunk. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése segíthet leginkább a vastagbélrák rizikófaktorának csökkentésében.

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is jelentős kockázati tényezőt jelentenek, ekkorra a vérnyomás, a koleszterinszint és a testsúly rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen feladattá válik. Az életmódbeli változtatások hatékonyan segíthetnek a szívvel kapcsolatos betegségek megelőzésében és kezelésében, beleértve a szívbarát étrendet, a rendszeres testmozgást, a stresszkezelést és ha szükséges, akkor gyógyszeres kezelést.

Hogyan kerüljük el ezeket?

A leggyakrabban előforduló betegségek elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a férfiak prioritást adjanak egészségüknek, és proaktív intézkedéseket tegyenek – a rendszeres szűrővizsgálatok ugyanis létfontosságú szerepet játszanak a korai felismerésben és megelőzésben. Emellett kulcsfontosságú a már említett egészséges életmódra való áttérés, valamint hasznos lehet speciális táplálékkiegészítők szedése is, úgymint a prosztatavitamin vagy egyes potencianövelők.

A férfiak számára alapvető fontosságú, hogy ismerjék az életük különböző szakaszaiban előforduló leggyakoribb betegségeket. Ha ugyanis tudják, mire kell felkészülni harminc, negyven és ötvenéves korba lépve, időben történő orvosi tanácsadással és egészségtudatos lépésekkel csökkenthetik a legjellemzőbb betegségekkel kapcsolatos kockázatokat.