• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvos-beteg kapcsolat egy valódi bizalom kör

Lapszemle 2023.07.18 Forrás: evamagazin.hu
Az orvos-beteg kapcsolat egy valódi bizalom kör

Ha panasszal, kérdéssel érkezik a beteg, az félórás beszélgetést jelent, a meddőségi konzultáció legalább 45 percig tart.

Az orvos–beteg kapcsolat sokszor még mindig nem egyenrangú, a páciensek autoritásként, feljebbvalóként viszonyulnak az orvosokhoz, és előfordul, hogy utóbbiak is ezt a sorrendet állítják fel maguknak. A nyílt orvos–páciens kommunikációról beszélgetett az evamagarin.hu dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvossal, meddőségi specialistával, aki Amerikából hozta haza szemléletét.

– Miért épp ezt a szakirányt választottad?

– Mindig is érdekeltek a nőgyógyászati endoszkópos műtétek. Ez az érdeklődésem vezetett álláshoz egy meddőségi klinikán, vagyis a fogamzási nehézségek problematikájával véletlenül kerültem kapcsolatba. Azt tapasztaltam, hogy az erről való diskurzus során, illetve a vizsgálatok alatt meglehetősen speciális orvos-beteg kapcsolat alakul ki. Érzékeny témában, szorosan, gyakori találkozások alkalmával kísérem az úton a pácienseket. Eközben megélem, mennyit segíthetek, és ez nekem is sokat ad. Beleszerettem a témába.

Komoly utat jártál be a műtétek iránti érdeklődéstől odáig, hogy milyen fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló orvos–beteg kapcsolat.

– Nyugat-Európában már az operáló orvos és a műtött páciens között is kialakul egy intenzív kapcsolódás. Amikor Franciaországban tanultam ösztöndíjasként, beleláttam, hogy milyen egy preoperatív terv, melynek során az orvos megbeszéli a pácienssel, hogy mivel jár az operáció. Természetesen végül a műtőben dől el minden, de a megelőző fázisban is meg kellene jelennie a kapcsolatépítő kommunikációnak. Nekem az a tapasztalatom, hogyha elmegyek egy magánorvoshoz, úgy húsz perc után finoman jelzik, hogy mennem kell.

– Nálad ez hogyan zajlik?

– Ha recept miatt vagy rákszűrésre jössz hozzám, nincs semmiféle panaszod és nincs konkrét kérdés, amit át kéne beszélnünk – mondjuk fogamzásgátlás –, akkor elvégzem a mintavételt, ultrahangot nézünk, és a kép alapján elmagyarázom, mit látok. Nálam ez is inkább 30 perc. Ha panasszal, kéréssel, kérdéssel érkezel, az is mindenféleképpen félórás beszélgetést jelent. A meddőségi konzultáció minimum 45 percig tart. Ha egy pár azzal keres meg, hogy egy éve sikertelenül próbálkoznak, akkor a kivizsgálás átbeszélésével és a vizsgálatok ismertetésével is eltelik ennyi idő. Azonban, ha már sok vizsgálaton és akár kezelésen túl vannak, akkor a kórtörténet felvétele, az elkészült leletek kiértékelése és egyéb vizsgálatok javaslata is megtörténik, ami meghaladhatja a 45 percet is.

További részletek a cikkben.