• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fáj a dereka a sok üléstől? Erre figyeljen!

Egészségmagazin 2023.06.03 Forrás: Fájdalomközpont
Fáj a dereka a sok üléstől? Erre figyeljen!

A szakember nem csak a diagnózist állítja fel, de a hatékony fájdalomcsillapítás eszközei is rendelkezésre állnak.

Ha valaki a munkahelyén és otthon is ülve tölti a napja nagy részét, előbb-utóbb megtapasztalhatja a derékfájás érzését, bár szinte az egész szervezet megsínyli az ülő életmódot. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza jó tanácsokkal szolgál az ülőmunkát végzőknek és elmondja, hogyan tud segíteni a szakember.

Az ülő életmód közvetve más betegség kockázatát is növeli

Az ülő életmód nem csak a mozgásszervekre jelent veszélyt. A mozgáshiány és a sok ülés ugyanis elsődleges rizikófaktora az elhízásnak és a metabolikus szindrómának, amelyek közvetve növelik a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés szerepét, illetve kialakult fájdalmak esetén a szakszerű megoldásét. Ez utóbbi azért fontos, mert a kezeletlen fájdalom miatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat és akár tartós egészségromláshoz is elvezethet.

Így üljünk helyesen

Mivel a munkánk jellegét, vagyis az ülést nem olyan könnyű megváltoztatni, a lehető legkevésbé ártalmassá kell tenni azt. Törjük meg a statikusságot, álljunk fel 25-30 percenként, használjunk dinamikus ülőalkalmatosságokat, mint a dynar párna, fit ball labda, végezzünk keringésjavító gyakorlatokat, mozgassuk át a végtagjainkat, használjunk álló asztalt és amikor ülünk, próbáljunk meg nem görnyedni a széken.

- Tartsuk a lábakat a talajon vagy épp egy lábtartón, és ha lehet, ne keresztezzük őket.

- A térdek egy kissé lejjebb legyenek, mint a csípő.

- Hagyjunk egy kis helyet a térd alatti rész és a szék közt.

- Ha a hátunk, főleg a derekunk nem tud jól nekitámaszkodni a széknek, alkalmazzunk egy plusz háttámaszt.

- A vállakat lazán engedjük le és erre időnként emlékeztessük magunkat.

- Próbáljuk ellazítani a nyakat.

- Ugyancsak ne toljuk előre a nyakunkat a monitor nézése közben.

- Nyáron ne üljünk a légkondicionáló alatt az irodában, kerüljük a direkt huzatot, ami nem csak kellemetlen, de fokozza az ízületi gyulladás kockázatát is.

- Félóránként tartsunk 10 perc szünetet, amikor felállunk, megmozgatjuk magunkat.

A munkakörnyezet is számít

Ülőmunkánál a legfontosabb szempont, hogy munkaállomás ergonomikus legyen. A monitor velünk szemben, nagyjából szemmagasságban helyezkedjen el. A szék optimális esetben rugalmas, valamint állítható magasságú, kartámaszú és háttámlájú. Sokaknál beválnak a gerinc fiziológiás görbületét megtartó térdeplő székek és a finom egyensúlyozást kívánó ülőlabdák. Mindenesetre a klasszikus merev irodai székek a legkevésbé előnyösek, de ha nincs más választás, beszerezhetünk olyan párnákat, amelyek segítik a helyes ülést, mint például a dinamikus ülőpárna, az ékpárna vagy a hengerpárna.

Az orvosi segítség lehetséges, a gyógytorna szükséges

Ha a derékfájás nem múlik, esetleg romlik vagy más panaszok is társulnak mellé, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szakember nem csak a diagnózist állítja fel, de a hatékony fájdalomcsillapítás eszközei is rendelkezésre állnak. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amellyel közvetlenül tudják eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, és a természetes mechanizmusokra épülő lökéshullám terápia is.

- Mozogni, mozogni, mozogni! – hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza. Minél több időt tölteni a természetben, mezítláb járni. Fontos a testmozgás, ami rendszeres, heti 3 alkalommal végzett és olyan formájú, amit szeretünk és ami jólesik. Ha mégis kórképpel nézünk szembe, elsődleges célunk a fájdalomcsökkentés, és amint túl van a páciens a fájdalom akut szakaszán, megkezdődik a szegment-stabilizáló gyógytorna, amelynek célja a gerincet, a derekat - tulajdonképpen a csigolyákat - tartó mély izmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása. Így nem csak a fájdalom csökkenthető, de a későbbi súlyosabb következmények is megelőzhetők.