• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Különválasztják a szakmai irányítást a védőnői szakfelügyelettől

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: InfoRádió
Különválasztják a szakmai irányítást a védőnői szakfelügyelettől

"Olyan jogszabályi utasítás nincs, hogy bekamerázzák a helyszínt, és hogy a gépjárműveket, telefonokat nyomon követik" – jelentette ki Bábiné. 

Július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese a folyamatról és a védőnőknek kiküldött adatkérő nyilatkozatokról is beszélt, írja az InfoRádió

"A jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől" – mondta az InfoRádióban Bábiné Szottfried Gabriella.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese szerint az elmúlt másfél évben a védőnői mentorrendszer bizonyította a napi operatív szakmai irányítás fontosságát, és azt is biztosította, hogy megfelelő információhoz jussanak a területen dolgozó kolléganők.

Folyamatban van az önkormányzatokkal az együttműködések megkötése, ami mindenhol az irányító vármegyei kórház feladata, az önkormányzatokkal már fel is vették a kapcsolatot. A jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó- és ingatlanvagyont ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz, a védőnői ellátás pedig helyben marad, tehát nem kerülnek be a védőnők fizikálisan az irányító vármegyei kórházba, mert ugyanaz lesz a körzetük, a gondozotti létszámuk, ugyanazokat a feladatokat látják el magasabb szakmai színvonalon.

Az átállás fontos része, hogy új fenntartóhoz kerülnek, így egy adatbekérőt lapot juttattak el a védőnőkhöz. Ennek tartalmával kapcsolatban megjelentek bizonyos hírek, amelyek szerint olyan adatokra kíváncsi a fenntartó, mint például a munkáltató számítógépe, telefonja. Ez amiatt fontos Bábiné Szottfried Gabriella szerint, hogy megnézzék, milyen eszközöttel rendelkeznek az adott védőnők, a felszereltségük megfelel-e a minimumfeltételeknek. Ha nem tudjuk, vagy nem felel meg, akkor azt pótolni kell.

"Olyan jogszabályi utasítás nincs, hogy bekamerázzák a helyszínt, és hogy a gépjárműveket, telefonokat nyomon követik" – jelentette ki a főigazgató-helyettes.

További részletek az InfoRádió cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink