• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fájdalomcsillapítás véralvadást gátló gyógyszer mellett

Egészségmagazin 2018.10.03 Forrás: Trombózisközpont
Fájdalomcsillapítás véralvadást gátló gyógyszer mellett

Nem mindegy, milyen készítményt választunk, mert a beszedett gyógyszer megnövelheti a véralvadásgátlók hatását.

A hűvösebb időben gyakrabban nyúlunk láz- és fájdalomcsillapítókhoz, akár megfázás vagy akut fájdalom esetén. Nem mindegy azonban, milyen készítményt választunk, mert a beszedett gyógyszer megnövelheti a véralvadásgátlók hatását. Prof. Dr. Blaskó György,Trombózisközpont véralvadási specialistája mondja el a legfontosabbakat.

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket (NSAID), amelyek általában lázcsökkentő hatással is rendelkeznek, sokan használják akut és krónikus fájdalmak enyhítésére, alkalmazásuk azonban megnövelheti a véralvadásgátlók hatását, csakúgy, mint a legtöbb vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító készítmény (ilyen például a diclofenac, ibuprofen, aszpirin, naproxen stb.).

Növekvő alvadásgátló hatás!

Ezeket a gyógyszereket a kumarinokkal (K-vitamin antagonisták) együtt nem szabad, vagy csak sűrűn ellenőrizve, alacsony kumarin dózisokkal lehet szedni! A jelenség oka, hogy az NSAI készítmények ugyanoda kötődnek, a plazmafehérjékhez, ahová a kumarinok, és leszorítják a fehérjekötésből: ezáltal a szabad kumarin-szint megnő, és nagyon megerősödik az alvadásgátló hatás. Az együtt szedés csak szigorú orvosi felügyelettel alkalmazható! Helyettük kis dózisban metamizole sodium hatanyagú gyógyszert használjon, ezek erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatásúak – tanácsolja prof. dr. Blaskó György, aki hangsúlyozza: óriási a felelőssége a kezelőorvosnak, akinek ismernie kell a gyógyszerkölcsönhatásokat is!

Amennyiben láz-és fájdalomcsillapításra szeretné használni az aszpirint, úgy a magasabb hatóanyagú készítményt kell választania, ha a trombocita aggregáció gátló hatását szeretnénk kamatoztatni, úgy az alacsony dózisú, 80-100 mg-os adagolást javaslom. Az aszpirin alvadásgátló hatása egyébként csekély – mondja a professzor.

Véralvadásgátló készítményt váltana?

Az új típusú DOAC/NOAC készítmények egyik nagy előnye, hogy melléjük nyugodtan szedhet fájdalomcsillapítókat. Ráadásul a NOAC esetében bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell számolni, valamint nem kell tartani étel-kölcsönhatásoktól sem. Az új gyógyszer dózisának beállításáról a szakorvos dönt, ezért nagyon fontos vele egyeztetni!

Jelezze orvosának egyéb gyógyszerszedését, az esetleges mellékhatásokat!

Csak kimutatott allergia és összeférhetetlenség esetén, és csak orvosi utasításra váltson gyógyszert! Arra is figyeljen, hogy a felírt dózist megfelelően, az orvos által felírt adagban szedje, ha kimaradt egy alkalom, legközelebb ne dupla mennyiségben szedje be. Amennyiben nem várt mellékhatást tapasztal, akkor azt mindenképpen jelezze kezelőorvosának!

Legolvasottabb cikkeink