• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fészekhagyó programmal segítik a sérült fiatalokat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Értelmileg akadályozott fiatalok önálló életét és munkavállalását segítő Fészekhagyó programját mutatta be a Magyar Williams Szindróma Társaság.

A Magyar Williams Szindróma Társaság konferenciát szervezett február 13-án a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával és a norvégiai FRAMBU Ritka Betegségek Erőforrásközponttal együttműködésében megvalósuló Fészekhagyó program zárásaként.

A Fészekhagyó program a Magyar Williams Szindróma Társaságnak a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával és a norvégiai FRAMBU Ritka Betegségek Erőforrásközponttal együttműködésben megvalósuló projektje. A 2013-ban szervezett Szárnypróba táborok sikere arra buzdította a szervezőket, hogy folytassák az önállóbb életvitelt támogató programjaikat, amire a Norvég Civil Támogatási Alap pályázata újabb lehetőséget kínált.

A 18 hónapos projekt során megoldási lehetőséget kerestek az értelmileg akadályozott fiatalok munkára történő felkészítésére és a szülőktől függetlenebb élet lehetőségének megteremtésére. A projekt célja – Magyarország Kormányának az értelmileg akadályozott emberekre irányuló esélyteremtési törekvéseivel összhangban, ahogyan azt korábbi a Szárnypróba projekt zárókonferenciáján 2013-ban Fülöp Attila, az EMMI Család- és Esélyteremtési Politikáért Felelős Államtitkára megfogalmazta – a fiatalok és szüleik felkészítése volt az önálló életre az ő igényeiknek és sajátosságaiknak megfelelő munkatevékenységen és tréningeken keresztül.

Tapasztalatot gyűjtöttek az értelmi sérült emberek rendezvényszervezési képességeiről, aminek eredményeképpen elindulhat egy nonprofit, majd később akár for-profit vállalkozás. A rendezvények sokkal inkább az érintettek közvetlen igényeinek feleltek meg, mivel a fiatalok részt vettek a szervezésben a kitalálástól kezdve a konkrét megvalósításig. Nagyon pozitív visszhangja volt a MagNet Közösségi Házban, ép és sérült gyermekek számára szervezett gyermeknapi programnak, amely több külsős rendezvényen történő közreműködés után az első bárki számára nyitott rendezvény volt. A remények szerint más, hasonló szervezetek, rendezvényszervező cégek is tudják majd hasznosítani a projekt során felhalmozott tudást, tapasztalatot, melyekről a zárókonferencián számoltak be, illetve egy szakmai kézikönyv formájában összegeznek, mely később elérhető lesz online felületeken is.

A Fészekhagyó program során a sérült fiatalok gyógypedagógus szakemberek által vezetett tréningeken vettek részt, melyek keretében a hétköznapok során önállóan elvégezhető háztartási feladatokat, közlekedést gyakorolták, továbbá a felnőtté váláshoz kapcsolódó fontos témákat beszéltek át, vagy dolgoztak fel csoportosan egy-egy drámás foglalkozás keretében. A 2013-as Szárnypróba táborhoz hasonlóan 2015-ben is szerveztek egy önálló életmód tábort, ahol a fiatalok két turnusban éltek és dolgoztak közösen szüleik nélkül a szabadszállási Strázsa Tanyán a helyi és a Fészekhagyó programban résztvevő gyógypedagógus segítők támogatásával.

A szakmai program kidolgozását a norvégiai Frambu Központ és az ELTE BGGYK segítette az előzetes együttműködések alapján.