• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iránytűt adnak az egészséghez Somogyban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A Somogy Megyei Egészség Fórum az „Iránytűt adunk az egészséghez" vezérgondolat jegyében alkotta meg idei munkatervét.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya programalkotó munkaértekezletekre hívta február első napjaiban a Megyei Egészség Fórum és a Járási Egészség Fórumok együttműködő partnereit - tájékoztatott a főosztály.

A résztvevők az „Iránytűt adunk az egészséghez" vezérgondolat jegyében alkották meg 2016. évi munkatervüket. Az egyeztetések nyolc munkacsoportban 88 fő részvételével zajlottak. A feladatokat és célkitűzéseket a népegészségügyi szakemberek, a társhatóságok munkatársai, az egészségügyi szolgáltatók vezetői, képviselői, orvos szakértők és civil szervezetek közösen határozták meg.

A Szűréskoordinációs Munkacsoport elsődleges célként fogalmazta megy a népegészségügyi szűréseken elmúlt évben elért emelkedő megjelenési arány további javítását.

Az Egészségügyi Szolgáltatók Koordinációs Munkacsoport a 2016. évben kiemelt feladatának tekinti az idős korosztály felé szóló egészségüzenetek megfogalmazását, és különös hangsúlyt kíván fektetni a betegségek korai felismerésének kérdéskörére. A munkacsoport célkitűzéseihez az alapellátástól a fekvőbeteg szakellátásig minden együttműködő saját munkatervvel csatlakozott.

A Gyermek-és ifjúsági Intézményi Koordinációs Munkacsoport programjában prioritást élvező terület a hatékony gyermek- és ifjúsági egészségnevelés. A munkacsoport kiemelt feladatának tekinti a saját fejlesztésű Kémiai Biztonsági Oktatóprogram eljuttatását a megye valamennyi óvodájába, valamint az elmúlt év hagyományait folytatva az E-bug internet alapú egészségfejlesztési oktatási eszköz minél szélesebb körű népszerűsítését az iskolás korosztály körében. A megye iskolái is csatlakoznak „Az egy időpontban, több helyszínen kézmosásoktatáson résztvevők száma" Guinness rekordjának megdöntésére irányuló országos kezdeményezéshez.

Napjainkban kiemelt jelentősége van a lelki egészségvédelemnek, így a Megyei Egészség Fórum is fókuszál erre a kérdéskörre. A Lelki Egészségvédelem Koordinációs Munkacsoport e feladatot az Integrált Drogterápiás Intézet Közalapítvánnyal és a Somogy Megyei Rendőr–főkapitánysággal, valamint a munka világában a munkáltatókkal, munkahelyi egészségügyi hálózattal szoros együttműködésben kívánja megvalósítani.

A Fórum munkájában kiemelkedően fontos terület az egészségkommunikáció. Az Egészségkommunikációs Munkacsoport az egészség és az egészségmegőrzés témáival kapcsolatos világnapi, lakossági rendezvények szervezésére, valamint különféle média csatornákon keresztül célzott egészségkommunikáció folytatására összpontosít az előttünk álló évben is.

A MEF hagyományos erőssége a munkahelyi egészségvédelem, erre vonatkozóan a Munkahelyi Egészségvédelmi és Rehabilitációs Munkacsoport komplex programmal rendelkezik. Törekvésük, hogy a program minél több munkáltatóhoz – és ezáltal munkavállalóhoz – juthasson el 2016-ban is. Ennek érdekében idén is meghirdetik az „Egészséges munkahely" pályázatot.

A Járványügyi és Közegészségügyi Munkacsoport a közegészségügyi-járványügyi prevencióra fókuszál, kiemelt figyelmet fordítva a zoonózisokra (állatorvosokkal történő együttműködés keretében), valamint a környezeti tényezők szerepére.

A Települési Egészségterv Előkészítő Munkacsoport feladata nem lehet más, mint hogy Somogy megye maradéktalanul megfeleljen a vonatkozó jogszabály által támasztott követelményeknek. Ezt elősegítendő a munkacsoport a települési egészségtervek megvalósításának szakmai támogatását tűzte ki célul.

A Megyei Egészség Fórum eddigi munkájának eredménye - azon túl, hogy szinte minden területen a statisztikák javulása látható -, hogy a munkacsoport ülések a társszervek, civil szervezetek, szakemberek nagy számú megjelenésével, aktív részvételével zajlottak, ezáltal valóban közös, együttműködésben megvalósuló munkaterv állt össze, amiben minden szervezet a saját területén veszi ki a részét egészségfejlesztési tevékenységből.