• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogamzásgátlásról, ezúttal férfiakkal

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A férfiaknak is felelősséget kell vállalniuk azért, hogy elkerüljenek egy nem kívánt terhességet, betegséget.

Szexuális életük kezdetén vajmi keveset törődtek a fogamzásgátlással, legfeljebb a nemi betegségektől tartva használtak óvszert - vallotta be több ismert népszerű úriember szerdán azon a tájékoztatón, amelyen egy, a fogamzásgátlással kapcsolatos, érdekes kutatás eredményeit, valamint a jelenlévő celebek tapasztalatait is bemutatták. Szabó-Kimmel Tamás színművész, Linczényi Márk a Kolin zenekar frontembere, és Buda Márton rádiós-műsorvezető ma már gondolja, hogy a férfiaknak is felelősséget kell vállalniuk azért, hogy elkerüljenek egy nem kívánt terhességet, vagy egy betegséget.

A férfiak több mint negyede (27%) egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13%-uk pedig rendszeresen megfeledkezik róla - derül ki a 2013-ban végzett kutatásból. Némi magyarázatot adtak erre a jelenségre a jelenlévő hírességek, Szabó-Kimmel Tamás szerint "akkor nem az agyával gondolkodik a férfi", Linczényi Márk pedig azt fejtegette: fiatalon akkora munka meggyőzni egy lányt az együttlétre, hogy a védekezésre már nem jut energia.

Árnyalta a képet Linczényi Márk, aki szerint az alkalmi és a komoly kapcsolatot az különbözteti meg, hogy az alkalminál tudatosabban védekeznek a férfiak. Ezen a véleményen volt Buda Márton is, a ma már 3 gyermekes apuka, aki elmondta: bár ő rendszeres óvszerhasználó volt, amikor megismerkedett későbbi feleségével eszébe sem jutott védekezni, mivel érezte, hogy ez a lány az igazi, akár jöhetnek is a gyerekek. Ma már más a helyzet - épp elegen vannak, ezért nagyobb gondot is fordítanak a fogamzásgátlásra.

Nemzetközi kutatások szerint is a férfiak hozzáállása döntően megváltozik a gyermekvállalást követően, 35 fölött már többségük tisztában van azzal, a védekezés nem kizárólag a nők dolga, nekik is tenniük kell a tudatos családtervezésért. Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke is igazolta, tapasztalata szerint, míg az első gyerek megszületése előtt szinte senki, utána viszont számos apuka keresi meg a fogamzásgátlás mikéntjének kérdésével.

Ma már nagyon sok módszer közül lehet választani, a felmérés szerint viszont pont a legveszélyeztetettebb fiatal 18-24 éves korosztály ismeri legkevésbé a védekezési módokat és azok helyes alkalmazását. Ráadásul a férfiak 80%-át zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az alkalmazás és a mellékhatások miatt fellépő szorongás az intim együttlétekre is árnyékot vethet, így sok nő végül inkább lemond a biztonságos együttlétekről.

A probléma a riasztó hazai statisztikákban is tetten érhető: a teljes lakosság körében 10 születésre 4 abortusz jut, 19 év alatt pedig 8. Ezzel Magyarország Európában a középmezőnyhöz tartozik.

Szőnyi György és a hírességek szerint is minél hamarabb szükség lenne a fiatalok felvilágosítására. A nőgyógyász szerint az életkornak megfelelő módon, akár már kisiskolás korban is sok mindent el lehetne magyarázni a gyerekeknek. A prüdéria és a témával kapcsolatos még ma is fellelhető gátlások azonban nehezítik a helyzetet. Mindezt alátámasztotta Szabó-Kimmel Tamás is, aki elmondta: egy kisvárosba való, ahol bizony a patikában könnyen ott lehet több olyan szomszéd, ismerős is, aki előtt kényelmetlen lehet óvszert kérni.

A nőgyógyász szerint az is probléma, hogy a fiatalok az óvszeren és a fogamzásgátló tablettán kívül alig ismerik a legkorszerűbb védekezési módokat. Példaként említette a régi spirálhoz hasonló, de ma már a tizenévesek által is használható hormontartalmú méhen belüli eszközt, amely akár 3 évig is védhet a nem kívánt terhességtől.

Bemutatta a hüvelygyűrűt is, amely szintén kényelmet jelent sok más módszerrel szemben, hiszen 21 napig észrevétlen védi meg használóját a fogamzástól. Hozzátette: nemcsak a nőket, a férfiakat sem akadályozza semmiben a gyűrű az együttlétben, sőt ha netán a teremtés koronái mégis éreznének valamit, az inkább fokozza az örömüket.

Ezek után, sokak derültségére, megszületett a hüvelygyűrű új szlogenje, amelyet a tájékoztatót vezető Jakupcsek Gabi mondott: two in one, azaz kettő az egyben.

Legolvasottabb cikkeink