• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Foghúzás okozta Sage Stallone halálát?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Csak tévedésről lehet szó, mert foghúzásba nemigen szoktak belehalni.

A tragikusan fiatalon elhunyt Sage Stallone édesanyjának médiában idézett nyilatkozta szerint fia halálát foghúzás okozhatta, mert előzőleg egyszerre öt fogát húzták ki. Azt is olvasni lehetett, miszerint az édesanya hangot adott véleményének, hogy egyszerre csakegy fogat szabad kihúzni.

„Kizárt,hogy a foghúzás bármilyen összefüggésben lenne a tragédiával“ – mondta Dr. Czinkóczky Béla szájsebész. Hozzátette: Bár a foghúzás nem teljesen veszélytelen beavatkozás - egyszerre több fogeltávolítása pedig nagyobb odafigyelést igényel - azonban nem életveszélyes, még ha több fogat távolítanak el egyszerre, akkor sem. Ha több gyulladt, sérült foga van valakinek, azokat mindenképpen javasolt minél előbb kihúzni, akár egyidőben is. A kiterjedt gyulladások jóval nagyobb mértékben terhelik meg a szervezetet, az immunrendszert, mint az, ha egyszerre több fog kerül eltávolítása.

Arra is volt már példa, hogy egy betegnek az összes fogát egyszerre kellett kihúzni egy előrehaladott, súlyos fogágybetegség miatt. Nem ritka például az sem, hogy egyszerre mind a négy bölcsességfogat el kell távolítani, jóllehet ezekre általában nem gyulladt állapotban kerül sor. Az ilyen nagyobb beavatkozásra azonban gyakran altatásban kerül sor.

Ha több fog kihúzása szükséges, és nincs olyan kritikus állapot, ami az azonnali foghúzást igényelné, a beteg kényelemi szempontjait is figyelembe lehet venni. Ilyenkor csak az egyik oldalon kerülnek kihúzásra a fogak, így amíg gyógyul, addig a beteg tud rágni a másik oldalon. Majd a sebgyógyulás után kerülhet sorra másik oldali fogak eltávolítása. Ez az elv a legtöbb szájsebészeti beavatkozásnál, többek között az implantációk esetében is általános.

„Nem kell tehát félni a foghúzástól, nem életveszélyes. Éppen ellenkezőleg! Az igazság az, hogy a foghúzás akár életet is menthet, mert egy rossz fog súlyosabb, akár életveszélyes szövődményeket okozhat, míg a foghúzás sokkal kisebb kockázatot jelent" – mondta Dr.Czinkóczky Béla.